Als je een huis koopt dat nog gebouwd moet worden

Je zoekt een nieuw huis. Nieuw voor jou in elk geval. Maar moet het ook helemaal nieuw zijn? Vorig jaar bouwde Nederland het hoogste aantal huizen sinds 2012, dus nieuwbouw kopen kán weer. 

We zien bij De Hypotheker Harderwijk en Dronten dan ook weer vaker huizenzoekers met vragen over nieuwbouw. We zetten de voor- en nadelen van nieuwbouw voor je op een rij.

Je hebt vast een beeld van je ideale keuken, je badkamer, de tuin…
Bij een bestaand huis is het afwachten of de smaak van de vorige bewoners overeenkomt met de jouwe. Bij nieuwbouw kies je zelf de keuken en het sanitair, hoe je de erfafscheiding wilt maken en hoe je de tuin aanlegt. Sommige huizen kunnen casco worden opgeleverd: dan kun je de hele kamerindeling nog zelf bepalen.
 
Onderhoudskosten hoef je bij nieuwbouw de eerste jaren niet te verwachten.
Je betaalt geen overdrachtskosten, makelaarskosten en taxatiekosten. En dan voldoet alles ook nog eens aan de meest recente normen voor elektra, isolatie en verwarming!
 
Toch komen er bij nieuwbouw kosten kijken die je bij bestaande bouw niet hebt.
De koopprijs staat vast, daar kun je niet over onderhandelen. Omdat je een huis koopt dat nog niet bestaat, betaal je een tijdlang al wél rente over het geleende bedrag terwijl je nog niet in het huis woont (en ook nog kosten hebt voor je huidige woning). In veel gevallen ontvang je rente over het bedrag dat je hebt vastgezet als bouwdepot: het potje waaruit je de kosten van de bouw betaalt. Dat slinkt tijdens de bouw, waardoor je er gaandeweg ook minder rente over ontvangt.
 
Verder betaal je bouwrente.
Dat is een combinatie van financieringsvergoeding (voor de kosten die de bouwer maakte voor de grond en de bouw voor de koop) en uitstelrente (over de periode tussen het sluiten van de koop- of aannemingsovereenkomst en het moment dat je echt eigenaar van de woning bent). En is je huis klaar, dan betaal je voor een opleveringskeuring om zeker te weten dat alles in orde is.
De kosten voor tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating kun je vaak meefinancieren in de hypotheek.
 
Het duurt een tijdje voor je in je nieuwe huis kunt.
Je beslist op basis van schetsen, je kunt er nog niet in rondlopen. Of je dat prettig vindt of niet, hangt samen met je eigen omstandigheden en voorkeur.
 
Vaak krijg je bij een nieuwbouwproject een hypotheekaanbieding.
Maar als je de flexibiliteit van een nieuwbouwhuis kiest, wil je natuurlijk ook een hypotheek op maat. Als jouw wensen en plannen afwijken van die van de gemiddelde koper, past een andere hypotheek misschien veel beter bij je. Als je een afspraak bij ons maakt zoeken we dat samen uit. 
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren 

De Hypotheker

De Hypotheker Harderwijk
 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info