“Alles wat waarde voor jou heeft, kunnen we inlijsten”

Sinds Krista Pieters-Kok Lijstenmaker van het jaar 2015 werd, is zij bij de winkel van haar ouders ingestapt. Lijstenmakerij Harderwijk levert vakwerk. Er worden lijsten gemaakt voor elk voorwerp, plat of 3D. 

Ooit begonnen, omdat klanten van hun andere winkel Krea-wood vroegen waar zij hun eigengemaakte kunstwerk konden laten inlijsten.

“In 2015 heeft mijn vader mij ingewerkt en in korte tijd van alles geleerd. We waren bezig met dat leertraject en zouden samen meedoen met de landelijke lijstenmakers wedstrijd. Maar hij had alleen míjn naam op papier gezet! Uiteindelijk heb ik voor alle vier de categorieën een prijs gewonnen, plus de hoofdprijs. Dat is de titel Lijstenmaker van het jaar 2015,” vertelt Krista.

Daarna heeft Krista de certificering gedaan. En sindsdien is zij de jongste gecertificeerde lijstenmaker van Nederland.

Het is een officieel ambacht, tot op heden geleerd van leermeester op leerling, waardoor nieuwe lijstenmakers schaars zijn. Daarom zit Krista met een aantal dertigers in de toekomstcommissie van de brancheorganisatie. Om te proberen het vak steeds bekender en hipper te maken. Vanaf september kunnen MBO leerlingen de studierichting Lijstenmaker volgen. Een opleiding, opgezet door de branchevereniging.
 
“Alles wat waarde voor jou heeft, kunnen wij voor je lijsten,” laat Krista weten. “Dat kan bijvoorbeeld een geboortekaartje zijn of een familiefoto."

"Maar we krijgen nu ook 3D objecten binnen, zoals trouwschoenen, een sleutelbos van oma of kniebeschermers van een worstelaar."

"Dit zijn momenten waar we echt uitgedaagd worden, wat wij fantastisch vinden. Deze bijzondere inlijstonderwerpen zijn voor ons momenten om helemaal los te gaan in onze kennis en expertise.”
 
Inlijsten kan voor elke portemonnee. Er zijn namelijk vijf categorieën van inlijsten. Het begint bij de klasse Minimaal, dit is een basisinlijsting. Oplopend tot klasse Museaal. “De werken in de klasse Museaal worden optimaal beschermd voor invloeden van buitenaf. Op hetzelfde niveau als waarop de werken van Van Gogh en Rembrandt van Rijn zijn ingelijst,” legt Krista uit.

De kwaliteit houdt Lijstenmakerij Harderwijk hoog.

“Om onszelf te toetsen, doen we ieder jaar mee aan wedstrijden. Dat is de enige mogelijkheid om onze kwaliteit door andere vaktechneuten te laten beoordelen. Dit zijn momenten waar je echt uitgedaagd wordt en voor bepaalde inlijst dilemma’s komt te staan. Het is een soort beoordelingsgesprek, zoals bij andere bedrijven,” lacht Krista. “Daar scoren we goed. Altijd eerste of tweede prijs. En internationaal staan we in de top 5!”

Lijstenmakerij Harderwijk

Adresgegevens

Grote Haverstraat 20
3841 AV Harderwijk

Telefoon

T. 0341-432305

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 10.00 - 18.00 uur
Wo 10.00 - 18.00 uur
Do 10.00 - 18.00 uur
Vr 10.00 - 21.00 uur
Za 10.00 - 17.00 uur
Zo Gesloten
Meer info