Alles over 150 Veluwse beken in nieuwe databank

De Bekenatlas Veluwe, dat is de naam voor het nieuwe digitale kaartsysteem dat de Bekenstichting samen met de provincie Gelderland heeft ontwikkeld.

Het systeem is  gratis voor iedereen beschikbaar  via de website www.sprengenbeken.nl  of op  www.bekenatlas.nl  De databank is te gebruiken op de  pc, tablet en smartphone zodat  thuis en  in het veld alle informatie binnen handbereik is. De verwachting is dat zowel de professional als de beekliefhebber hier veel profijt van zal hebben.  

De Bekenatlas Veluwe (BAV) is een initiatief van de Bekenstichting die van mening was dat hun oude kaartmateriaal aan een grondige modernisering toe was. Twee jaar is eraan gewerkt onder leiding van Wiebe Kiel, een actieve vrijwilliger van de Bekenstichting.  Samen met de provincie Gelderland is een databank ontwikkeld waarin veel informatie over beken is samengevoegd. De waterschappen Vallei en Veluwe en Rijn en IJssel  hebben daaraan eveneens een bijdrage geleverd.

In de bekenatlas zijn recente kaarten  te vinden van de Veluwe. Topografische kaarten van verschillende jaren, satellietopnames, een kaart met  landgoederen op de Veluwe  en hoogtekaarten. Zo kunnen de bezoekers van de website de beken op verschillende ondergronden bekijken.  Met historische kaarten, die teruggaan tot 1850, kunnen oude situaties worden bekeken.

Bijzonder is  dat er per beek informatie aangeklikt kan worden. Dat kan gaan over de rol van de beek in tijden dat waterkracht nog van economische belang was, de ecologische waarde ervan of over  herstelprojecten. Daarnaast zijn in het systeem de plaatsen opgenomen waar nog watermolens staan of in het verleden stonden, compleet met informatie over die molens. Door foto’s  krijgen de beken en molens nog meer gezicht.

Volgens projectleider Wiebe Kiel biedt de digitale databank voor elk wat wils.  “De professional zal watertanden van het mooie kaartmateriaal en de recreanten boren hier een schat aan informatie aan die het recreëren langs de beek nog aantrekkelijker maakt,” aldus  Kiel. Hij wijst  er nog op  dat alle infoborden bij de beken binnenkort worden uitgerust met een QR code die rechtstreeks toegang geeft tot website van de Bekenstichting en daarmee tot de Bekenatlas Veluwe. In de steigers staan ook nog plannen om  beekwandelingen op te nemen en GPS coördinaten van markante punten toe te voegen.