aikido op hoog niveau bij Itokan

De Harderwijkse aikido vereniging Itokan heeft, samen met aikido leerlingen uit Hilversum en Amersfoort, een Japanse leermeester uitgenodigd voor een drie daagse seminar.

De bekende Hideki Takemura Shihan volgt sinds 1993 zijn aikidotraining in Fukuoka in Japan

Zijn Japanse leraar is Suganuma sensei. Ook Anna en Joost van Straaten, de oprichters van Itokan, volgen de methodiek van deze oudere leermeester. De aikido lessen bevielen Hideki Takemura zo goed dat hij zich volledig stortte op aikido. Hij werd een uchidechi (inwonende student) bij  Suganuma Sensei en leerde zo de kneepjes van het vak. Takemura geeft graag les, hij verzorgt veel reguliere lessen in en rond Fukuoka. De leerlingen van Itokan zijn verheugd dat Takemura naar Nederland reist en de examens volgens de Japanse richtlijnen afneemt. Er zijn kandidaten die opgaan voor hun eerste, tweede of zelfs een derde dan.

Sommige leerlingen herinneren zich nog dat ze op een eerder seminar verbaasd waren over de snelheid in de bewegingen van Takemura. Aikido is een verdedigingssport, een Japanse martial art, waarbij het er op aankomt om geen kracht te gebruiken en de aanvaller uit evenwicht te brengen. Dat gebeurt juist in de snelheid van de aanval. De verdediger moet in staat zijn om de slag of stoot te controleren en de snelheid te bepalen. En het maakt niet uit of je man of vrouw bent, de oefeningen zijn voor iedereen in het begin even lastig maar worden steeds gemakkelijker.
 
De lijfspreuk van Takemura is  ‘ki, do ma’. ‘Ki’ betekent hier timing of kans, ‘do’ staat voor het niveau of aikidograad en ‘ma’ heeft betrekking op de afstand of de ruimte tussen de aanvaller en de verdediger. Dit principe werkt goed in de aikidotraining en is ook in het dagelijkse leven toe te passen. Doe jouw actie op het geschikte moment, met de juiste middelen en met de goede intentie! Als er iets in het leven niet goed gaat, is ki, do ma niet in balans.
 
In de komende dagen  zullen de Itokan-leerlingen vijf uur per dag de lessen van Takemura kunnen volgen. Hopelijk gooien de hoge temperaturen geen roet in het eten.

www.itokan.nl/zomerschool of  [email protected]

aikido
(Tekst en foto Petra Lievense)