Afscheid met promotie naar de Korfbal League Ineke de Boer stopt op hoogtepunt

Door Marco Jansen - Het korfbalseizoen 2021-2022 zal bijblijven als het sprookje van Unitas. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde zaterdagavond in Dordrecht.

De Harderwijkse korfballers, die al verrast hadden met plaatsing voor de hoofdklassefinale, bogen tegen topfavoriet HKC een 12-8 achterstand in tien dolle minuten om in een 12-16 voorsprong

Korfbal Unitas Harderwijk
Dat bleek ook voor de ploeg uit Hardinxveld teveel van het goede. Unitas won met 15-18 en speelt komend seizoen in de Korfbal League, het hoogste niveau van Nederland.

Het werd voor de spelers en de supporters een onvergetelijke avond in Dordrecht. Aan de ene kant van de zaal het oranje supportersvak en in de andere hoek de supporters van HKC zorgden voor een echte finalesfeer in de volle hal van DeetosSnel. Er waren circa 1.200 toeschouwers en online trok de wedstrijd meer dan 5.000 kijkers. Beide teams waren aanvankelijk bevangen door de spanning, want in de eerste vijf minuten werd niet gescoord. Noah Bijsterbosch brak de ban, een minuut later gevolgd door de 1-1 van Annelies Kop. Daarna hield Unitas steeds een punt voorsprong tot de voor rust dominant aanwezige Daan Reijgersberg de 3-5 binnenschoot. Het antwoord van HKC liet niet lang op zich wachten. Nadhie den Dunnen en Danny den Dunnen maakten 5-5 en HKC stoomde door naar 8-5 met vijf scores op rij. Unitas bleef negen minuten zonder doelpunt, maar net voor rust maakte Noah Bijsterbosch de belangrijke 8-6.

HKC kwam het beste uit de kleedkamer en Mark Klop en Fenna Zwang vergrootten het gat naar vier: 10-6. Unitas moest met een antwoord komen: Sabine Verhoef en invalster Renee Havenaar hielden de Harderwijkers in de wedstrijd (11-8). Na tien minuten in de tweede helft was het 12-8 en vanaf dat moment was het Unitas dat de klok sloeg. Sabine Verhoef en aanvoerder Mike van Boven dichtten het gat in drie minuten met ieder twee doelpunten. Noah Bijsterbosch, die een kwartier na rust weer was ingebracht door Marc Houtman, schoot twee keer raak van afstand. Dat was een dreun voor HKC, dat duidelijk van slag was. Thomas Hoekstra en Renee Havenaar maakten een verschil van vier: 12-16. Met nog vier minuten op de klok scoorde Bijsterbosch zijn vijfde (13-17) en was het beslist. Mike van Boven zorgde voor de kers op de taart door 20 seconden voor tijd met een strafworp de bal onder zijn been door te halen: 14-18. Het publiek ging uit zijn dak en stormde even later de speelvoer op om een groot feest te vieren met de spelers. Het We are the champions klonk en de champagne vloeide.

Ongeloof
Ineke de Boer kon maar amper bevatten wat zij met haar team had gepresteerd. ,,Unitas in de Korfbal League, hoe dan? Het is bizar, je bent blij en vol ongeloof. Op voorhand had niemand dit gedacht. Je ziet foto’s en verslagen en nu je terugkijkt komt langzaam het besef. Je hebt dit met je eigen vereniging en eigen mensen gedaan.’’

In de beginfase had haar vak moeite met scoren door de spanning. ,,We hadden genoeg kansen, maar de ballen vielen niet. Dan hoor je in de de rust dat we 60 pogingen hadden en dan moet het rendement gewoon omhoog. De tweede helft scoorde Sabine en Noah wel met hun aanvallende power en Mike deed dat in het andere vak. Je zag de teller omhoog gaan, dat was een fantastisch en waanzinnig gevoel. Het publiek ging er bij 12-10 weer in geloven. Dat is het magische van het Unitas-publiek. Ze staan continu achter ons. Vanaf het moment dat we weggingen met fakkels en een erehaag. Voor al die mensen die ook zijn meegereisd naar Mid-Fryslân en TOP Arnemuiden wil je gewoon strijd leveren.’’

De Boer beseft dat Unitas iets unieks heeft gepresteerd. ,,We hebben er in korte tijd het maximale uit gehaald. Elke week voerden we het plan uit en bekeken het per wedstrijd. HKC heeft zichzelf als volledige favoriet op de kaart gezet maar onze kracht is dat wij het  het nooit over winnen of verliezen hebben gehad. Dat we de tussenklasse hadden bereikt na winst op Mid-Fryslân was al een feest en elke wedstrijd die we daarna nog speelden was een finale en een cadeau. Marc heeft ons laten spelen waar we goed in zijn en we hebben continu vastgehouden aan het plan. Zo zijn we in de finale gekomen en hebben we die ook gewonnen.’’

Unitas hoort komend seizoen bij de beste tien ploegen van het land, maar De Boer (28) is er dan niet meer bij. Ze stopt na het veldseizoen met korfbal. ,,Ik ben nog jong en voel me nog fit, maar ik krijg op mijn werk een meer leidinggevende functie en er komen veel opleidingen aan. Dat is niet meer te combineren met korfbal, hoe graag ik ook zou willen. Dat is niet realistisch, ik moet de laatste periode al veel diensten switchen om er steeds bij te kunnen zijn. Natuurlijk voelt het heel verleidelijk om aan de League te proeven, dat zal een grote leerschool worden, want het niveau gaat enorm omhoog. Maar ik blijf bij mijn keuze, ik denk dat het goed is zo. Er staat een fantastische groep spelers en er komen nog spelers bij. Ik hoop dat de groep verder compleet blijft. Vanaf mijn 18e heb ik met een tussenstop van een jaar tien seizoenen in de selectie gespeeld. Ik ga stoppen op mijn hoogtepunt.’’