Activiteiten rond Wereld Alzheimer Dag

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte Alzheimer

Op 21 september 2023 is het weer Wereld Alzheimer Dag. Een themadag waarop wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor dementie. Ook in Harderwijk worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Thema-avond "Dementie raakt ons allemaal"

Woensdag 20 september 2023
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Kerkelijk Centrum de Regenboog, Biezenplein 1, Harderwijk

In het kader van Wereld Alzheimer Dag organiseert Leerhuis een avond over dementie. In Nederland zijn er zo'n 290.000 mensen met dementie. Dat aantal groeit naar ruim een half miljoen in 2040. Dat betekent dat nagenoeg iedereen met dementie te maken krijgt. Dementie raakt ons allemaal.

Tijdens de bijeenkomst bespreken ze:
  • ​​Hoe kijken we naar mensen met dementie?
  • Hoe gaan we met hen om
  • Hoe kunnen we als kerk van betekenis zijn voor hen en hun naasten
  • Hoe gaan we om met loslaten en verlies?
En er worden tips gegeven over het omgaan met mensen met dementie. Deze avond wordt verzorgd door Frieda Meijers (seniorenpastor) en Saskia de Jonge (werkzaam bij Alzheimer Nederland).

High Tea - samen aan tafel

Donderdag 21 september 2023
Tijd 14.00 - 16.00 uur
Locatie: De Aanleg (Odensehuis), Albert Verweijplein, Harderwijk

In het kader van Wereld Alzheimer Dag wordt er een High Tea met lekkere hapjes en muziek en dans georganiseerd. Bij mooi weer op het Albert Verweijplein en bij slecht weer in De Aanleg. Om 14.00 uur opent wethouder Maarten Reckman de High Tea. Kom gezellig langs en eet een hapje mee. Voor iedereen met dementie en hun mantelzorgers of zorgverleners. Kom gezellig naar de High Tea!

Dansen op het plein

Donderdag 21 september 2023
Tijd 14.30 - 14.45 uur / 15.00 - 15.15 uur / 15.30 / 15.45 uur
Locatie: De Aanleg (Odensehuis), Albert Verweijplein, Harderwijk

Met medewerking van Danssportschool Porceletti (Jan Postulart) en begeleid op piano of accordeon door Martin Kamminga. Kom gerust een dansje wagen. Voor iedereen met dementie en hun mantelzorgers en zorgverleners.

Filmavond en filmmiddag

Donderdagavond 21 september 2023 vanaf 20.15 uur
Dinsdagmiddag 26 september 2023 vanaf 14.00 uur
Locatie: Catharinakapel, Klooster 1, Harderwijk

Ook dit jaar zal er in de week van Wereld Alzheimer Dag weer een film gedraaid worden waarin dementie een rol speelt. Dit jaar wordt de film "Vortex? gedraaid. Een bejaard, getrouwd stel woont in een appartement in Parijs. Vrouw en echtgenoot hebben een zoon en zijn nog steeds dol op elkaar. Zij lijdt echter aan dementie, een ziekte die ook op hem een grote impact heeft en waaraan hij het hoofd moet bieden. Deze film is op de 4e plaats geëindigd in de Top 50 beste films uit 2021 (MovieMeter). Gratis kaarten reserveren op www.filmhuisharderwijk.nl

Thema avond meebewegen met mensen met dementie - In gesprek met Terri van Ommen

Donderdag 21 september 2023
Tijd: 19.00 uur
Locatie: De Aanleg (Odensehuis), Albert Verweijplein, Harderwijk

Het Odensehuis Harderwijk organiseert een speciale thema avond over meebewegen met mensen met dementie. In een interactief vraaggesprek met Jack van Zundert bundelt Terri van Ommen haar persoonlijke ervaringen met haar professionele achtergrond van complementair therapeut en trainer. Terri: "Ik ben er van overtuigd dat ik met mijn bijdrage een waardevolle toevoeging kan zijn voor iedereen die te maken krijgt met dementie".

Van Ommen (59) nam eerder met programmamaker Erik van Prooien (Eén Vandaag) een podcast op om anderen te inspireren die zelf een naaste hebben met dementie. Zij kan zich als geen ander verplaatsen in mensen met dementie. Terri, zelf grotendeels hersteld van niet aangeboren hersenletsel, verzorgt en begeleidt al enkele jaren op intensieve wijze haar eigen moeder met vasculaire dementie maar heeft ook beroepsmatig veel te maken met begeleiden van anderen.

Deze avond bijwonen?
Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom. Deelname aan deze avond is gratis.

Het Odensehuis Harderwijk gaat vanaf 25 september 2023 de openingstijden uitbreiden naar drie dagen van 10.00 tot 15.00 uur op maandag, dinsdag en donderdag.

Dementievriendelijk Harderwijk 2023