Actievoerders verstoren dolfijnenshow Oceanica in Dolfinarium Harderwijk

Door Harry Schipper – Een drietal activisten heeft zaterdagmiddag de dolfijnenshow Oceanica in de koepel van het Harderwijkse Dolfinarium minutenlang verstoord.

De twee vrouwen en een man, Peter Janssen, alias de ‘Vegan Streaker’, lieten met banners het publiek weten dat dolfijnen ‘geen clowns’ of ‘entertainers’ zijn en niet in bassins, maar in de zee thuishoren

Aanvankelijk bleven de drie op de rand van het bassin staan, ook toen de lichten in de koepel aangingen en over de luidsprekers bekend werd gemaakt dat de show werd stilgelegd in verband met de actie. Toen een aantal bezoekers hun ongenoegen hierover aan de activisten kenbaar maakten, sprong het trio in het bassin en zette al watertrappelend minutenlang hun actie voort.

Een deel van het publiek was zó boos en teleurgesteld dat de show niet verder ging, dat ze de drie actievoerders trakteerden op boe-geroep en een fluitconcert. Een enkeling – een man met een flink postuur - trok zelfs zijn schoenen en hemd uit, klaar om in het water te springen, kennelijk met de bedoeling om de actie hardhandig te beëindigen. Hij werd op het laatste moment door Dolfinariumpersoneel daarvan weerhouden. Ook een echtgenote moest haar kwade man vastpakken om hem tegen te houden om zelf in het water te gaan. 

Nadat het meeste publiek de koepel al had verlaten, verschenen na zo’n tien minuten enkele agenten om de actie te beëindigen. Daarbij spraken ze ook een vrouw aan die tot dan toe met haar telefoon opnames van de actie had gemaakt en deze meteen streamde op Looopings van You Tube. De vrouw werd aangewezen door omstanders die vermoeden dat de vrouw deel uitmaakte van het actiegezelschap.

De activisten werden onder begeleiding het zeezoogdierenpark uitgezet. Voor zover bekend zijn is er door het Dolfinarium geen aangifte gedaan en werden er door de politie ook geen aanhoudingen verricht. Na afloop uitten diverse aanwezigen op Facebook hun ongenoegen over het verstoren van de dolfijnenshow. ‘Kansloos’ en ‘klaplopers’ luidden hun commentaren. Daarentegen was er ook bijval voor de actievoerders: ‘Helden’, ‘kanjers’, ‘goed gedaan, arme dolfijnen’ en ‘mooi zo, is niet meer van deze tijd dit soort dolfijnenshows’, schreven ze.

De actie werd zaterdagmiddag opgeëist door de internationaal opererende Vegan Strike Group, die met strijdbare en vreedzame acties probeert de aandacht te vestigen op het onderwerp dierenleed. Ze vinden dat er in de Nederlandse media niet of nauwelijks wordt gesproken over dieren die lijden in de vee-industrie, tijdens dierproeven of in het Dolfinarium. De actiegroep voerde onder andere tientallen keren actie tegen stierengevechten in diverse landen wereldwijd. Ook hielden ze een actie in de Efteling, waar een show werd opgevoerd met paarden met brandende dekens op hun rug. Ook voerden ze actie tegen een zeeleeuwenshow in de Antwerpse zoo.

In een persverklaring op hun Facebookpagina laat de actiegroep weten dat dieren niet voor amusement gebruikt behoren te worden en daarom eisten zij dat deze shows onmiddellijk stoppen. Ze wil ook ‘een duidelijk statement afgeven tegen de geplande verkoop van acht tuimelaars, twee walrussen en twee Californische zeeleeuwen aan een nieuw te openen Chinees park’. Ook dierorganisaties menen dat er een reële kans is dat er met deze dieren gefokt gaat worden en dat ze zullen worden ingezet voor ‘dieronwaardige entertainment’.
Peter Janssen, bekend als de Vegan Streaker, was kort voor de actie in het Dolfinarium uit de gevangenis vrijgelaten. Hij kreeg gevangenisstraf omdat hij eind mei vorig jaar op het terrein van de Ermelose eendenslachterij Tomassen Duck vijf vrachtwagens in brand had gestoken.