Actie ‘SlakkenGang’ maakt straten met spelende kinderen veiliger

Door Harry Schipper - In aanwezigheid van kinderburgemeester Sem van de Glind en wethouder Marcel Companjen hebben buurtbewoners van de Emdenmeen, Nijborgmeen en Hanzemeen de nationale Burendag aangegrepen om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid in hun straten.

Met de actie ‘SlakkenGang’ willen de bewoners dat vooral automobilisten niet meer zo hard door hun straten rijden, zodat hun op straat spelende kinderen minder gevaar meer lopen aangereden te worden

SlakkenGang

Een tekenwedstrijd voor kinderen vormde zaterdag de aftrap van de actie. Tot eind oktober mogen kinderen een tekening maken. De winnende tekening wordt verwerkt in een verkeersbord dat op diverse plekken in de wijk komt te hangen en duidelijk moet maken dat in de buurt langzamer moet worden gereden.

Het initiatief voor de actie is genomen door het buurtteam ‘Buren van de Emdenmeen en Nijborgmeen’. Buurtteamlid Mark Pothmann: “Het is vooral een bewustwordingscampagne, die er uiteindelijk op is gericht dat alle kinderen zonder zorgen veilig op straat kunnen spelen. Er wordt nu namelijk best hard door de wijk gereden.”

Pothmann (37) woont zelf al elf jaar in de Nijborgmeen. Hij vertelt dat de actie op touw is gezet na overleg met gemeentelijk wijkmanager Marcel van de Ende. “We willen eigenlijk het liefst dat de straten in de Stedenmeen een woonerf worden. Maar de wijkmanager voorzag dat de gemeente deze wens niet wil honoreren. De straten moeten dan worden omgevormd en dat kost natuurlijk geld. Met de bewustwordingscampagne SlakkenGang lukt het misschien ook om de snelheid van de auto’s omlaag te krijgen”.

Het buurtteam kreeg de kinderburgemeester en de wethouder zover om bij de start van de actie SlakkenGang aanwezig te zijn. Voor Pothmann en andere leden een mooi moment om de wethouder te attenderen op de parkeerproblemen die ook in hun wijk spelen. “Die problemen zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Veel gezinnen hier hebben nu twee en soms wel drie auto’s. Ze willen allemaal graag hun auto voor de deur, maar daarvoor is hier onvoldoende ruimte. De straten hier staan vol met geparkeerde auto’s. Op opritten, langs de straat, maar ook op de stoepen. Als er dan een bal de straat op rolt, tussen de geparkeerde auto’s door, is de kans groot dat er kinderen achteraan rennen, met alle gevolgen van dien”.

De start van de actie SlakkenGang, die samenviel met de Nationale Burendag, trok zaterdag niet alleen meer dan twintig kinderen, maar ook ruim vijftig volwassenen. De meeste kinderen gingen  meteen aan het tekenen. Ze kregen daarvoor van het buurtteam een tekenset met een tekenboek en tekenpotloden. Er zat ook een boekje bij met als titel ‘Hoe word ik een SlakkenGang-ambassadeur’.

De actie krijgt begin volgend jaar een vervolg. “Dan willen we het bord groots onthullen en er zo opnieuw aandacht voor vragen”. Volgens Pothmann spelen de problemen van te hard rijden en te weinig parkeerplekken niet alleen in de Stedenmeen, maar ook in andere delen van Stadsweiden.

SlakkenGang Harderwijk