Aart de Kort bespeelt Harderwijker Batz-orgel

Donderdag 20 augustus vindt alweer het 7e orgelconcert plaats in de zomerreeks in de Grote Kerk in Harderwijk. 

Dan zal Aart de Kort achter het orgel plaatsnemen, onder meer organist in Rotterdam. Aart de Kort kreeg z’n eerste orgellessen van Joop Schouten en daarna studeerde hij bij Wim van Beek aan het Haags Conservatorium, alwaar hij z’n einddiploma behaalde. Hij studeerde verder kerkmuziek en kerkelijk orgelspel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij o.a. Klaas Bolt en volgde cursussen bij van Oortmerssen en Haselböck.

Hij geniet bekendheid als improvisator en won verschillende prijzen (Bolsward, Haarlem, Knokke-Heist). Als solist (orgel en piano) trad hij vele malen op waarbij hij een aantal Europese landen aandeed. Als organist is hij verbonden aan de  Laurentius en Elizabethkathedraal in Rotterdam. Tevens is de Kort actief als dirigent en als componist. Enkele jaren geleden speelde hij al in Harderwijk en hij liet zich toen kennen als een uitstekend vakman met vooral een heel apart programma. Dat is dit jaar weer het geval.
 
Na een inleidend praatje begint hij zijn concert met een tweetal werken van Carl Philipp Emanuel Bach: een statige fantasie en Fuga en een speelse solfège. De muziek van CPE Bach doet het altijd erg goed op het Harderwijker orgel. Een apart werk is de Holbein Suite van Edvard Grieg. Geen muziek die voor het orgel geschreven is (oorspronkelijk voor piano), maar het zijn wel heerlijke romantische klanken die het wonderwel goed doen op het instrument. Het andere grote werk is van Paul Christiaan van Westering, vooral in de zestiger jaren bekend door zijn vertolkingen van Feike Asma. De Bach Variaties zullen velen kunnen bekoren.

Na een improvisatie over een nog onbekend thema beëindigt de Kort zijn concert met een ‘Phantasiestück’ van Franz Wagner, precies het stuk waarmee je een bijzonder concert afsluit.
 
Het concert begint om 20.15 uur. Parkeren is mogelijk op het Kerkplein.
De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65-plussers € 6,-). Voor verdere informatie: www.harderwijk-orgel.nl