Aanpak voor snelle integratie statushouders Harderwijk

Het college van B en W heeft met een plan ingestemd om de integratie van individuele statushouders succesvol te versnellen. Statushouders zijn voormalige vluchtelingen die via een asielprocedure een status hebben om hier te verblijven.

Er is gekozen voor het teglijkertijd inzetten van huisvestings- en participatietrajecten en niet, zoals voorheen, na elkaar. 

Taakstelling gemeente

Vanuit het COA krijgt de gemeente elk halfjaar een taakstelling om statushouders te huisvesten. Deze is door de internationale ontwikkeling verhoogd. Niet alleen de statushouder zelf maar ook de gemeente is verantwoordelijk voor de integratie en participatie.

Plan van Aanpak
Met dit plan van aanpak kan naast de huisvesting van statushouders ook direct gestart worden met de participatie. Hierdoor worden huisvesting en participatie nadrukkelijker aan elkaar verbonden. De huisvesting vindt echter wel plaats via de reguliere procedures voor een woning. Daarnaast worden statushouders ook via de reguliere kanalen begeleid en bemiddeld richting werk door de Sociale Dienst Veluwerand.

Twee projecten
Op dit moment spelen er twee concrete projecten, namelijk kamerbewoning in samenwerking met Uwoon en het Participatieverklaringstraject. Met een participatieverklaring tonen statushouders hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en hun bereidheid om daar actief aan bij te dragen.