Aanbestedingsprocedure voor crematorium Ceintuurbaan

Door Petronella van het Goor - Ondernemers in de uitvaartbranche mogen plannen indienen bij de gemeente voor een middelgroot crematorium aan de Ceintuurbaan in Harderwijk. In juni 2018 trokken de ondernemers Yarden, Schaftenaar en Sluijmer & Van Olst zich terug uit de onderhandelingen met de gemeente.

De gesprekken over een crematorium waren toen al zeven jaar gaande. Wethouder Jeroen de Jong vermoedt dat de hoogte van de grondprijs aan de Ceintuurbaan daar de oorzaak van was. Over de hoogte van de grondprijs nu, wil het college geen uitspraken doen.

De gemeente heeft besloten, na gesprekken met ondernemers uit de uitvaartwereld, een aanbestedingsprocedure te starten. Aanbieders worden uitgedaagd met ‘vernieuwende oplossingen te komen op het gebied van duurzaamheid, energievoorziening en materiaalgebruik’. “Natuurlijk kunnen we een gasloos crematorium niet als eis stellen, maar we kunnen aan die initiatieven in de aanbesteding wel extra punten toekennen”, aldus wethouder De Jong.

De eisen zijn verder een merkloos crematorium (geen groot logo van een uitvaartcentrum aan de muur), een ovenruimte en een bewaarruimte voor urnen. Ook moet er ruimte gecreëerd worden voor een kleine ontmoetingsruimte (maximaal dertig personen) voor een laatste persoonlijke afscheid. Er is geen ruimte voor een grote aula, een koffiekamer, opbaarruimtes of een grote parkeerplaats.

De wethouder verwacht zeker dat ook de lokale corporatie mee gaat doen. “Dat is wat we horen in het informele circuit”, aldus De Jong.