600.000 glasaaltjes uitgezet in Wolderwijd en Veluwemeer (video)

Met twee Harderwijker kotters zijn vrijdagmiddag op het Veluwemeer bij Hierden en Elburg en op het Wolderwijd tussen Zeewolde en Harderwijk zo’n zeshonderdduizend glasaaltjes uitgezet. 

Behalve op het Wolderwijd en het Veluwemeer werden ook op de andere Randmeren glasaal uitgezet. 


In totaal zo’n twee miljoen stuks. Met het uitzetten van de glasaaltjes wil de Stichting DUPAN opnieuw een impuls geven aan de palingstand. Die is de afgelopen jaren al behoorlijk toegenomen, vertelt de Harderwijkse vishandelaar Peter van den Berg. Hij hoopt dat er over een aantal jaren weer zoveel paling in de Randmeren rondzwemt, dat er ‘weer gouden tijden’ voor de palingvissers en –verkopers aanbreken.

Voor het zover is moeten eerst de jonge glasaaltjes uitgroeien tot volwassen exemplaren. De jonge diertjes zijn eerder deze week gevangen in riviermondingen voor de Franse kust, meegevoerd door de Warme Golfstroom vanaf hun geboorteplek in de zesduizend kilometer verderop gelegen Saragossazee in de Caribean. De zes centimeter lange aaltjes kunnen niet meer zelf de zoete kustwateren in Europa bereiken. Daarom geldt in heel Europa de verplichting om de jonge paling in zoetwater uit te zetten.

Met de HK7 van schipper Peter Jansen en de HK78 van schipper Foppen ging vrijdagmiddag 574 kilo glasaal mee om uitgezet te worden. In het najaar helpen vrijwilligers van DUPAN mee om de volwassen dieren – soms letterlijk – over de dijken te helpen om via de Waddenzee en de Noordzee weer de Atlantische Oceaan te kunnen bereiken.