60-plusser zonder werk (column)

Het zal je maar gebeuren. Je hebt meer dan 42 jaar gewerkt en je wordt buiten je eigen schuld om werkloos. Ik kan me voorstellen dat dit er bij mensen inhakt en veel stress oplevert. ​Naast de teleurstelling die mensen moeten ondergaan.

Men komt in een molen terecht waarbij je als 60-plusser wordt aangedrongen om te solliciteren

Soms lukt het dat men geschikt werk vindt, maar voor vele 60-plussers is het een deprimerende bezigheid. Iedere keer maar weer verplicht een sollicitatiebrief schrijven, om vervolgens weer een afwijzing te krijgen op de deurmat.
 
Gemeentebelang Harderwijk Hierden is een groot voorstander om de sollicitatieplicht voor 60-plussers af te schaffen. Het is onzinnig dat in tijde van krapte op de arbeidsmarkt 60-plussers verplicht zijn om te solliciteren. Natuurlijk is een ontheffing van sollicitatieplicht mogelijk, maar dit is in Nederland nog altijd tijdelijk en wordt ook nog eens individueel bepaald. Ik vind dat solliciteren voor 60-plussers vrijwillig moet zijn en niet verplicht.

Heel veel is geautomatiseerd en in de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is de sollicitatieverplichting voor deze groep werklozen achterhaald. Uit onderzoek blijkt, dat het meer kost aan controle, dan dat het aan besparingen op uitkeringen oplevert. 

Het krijgen van nieuw werk is voor die groep een grote uitzondering. En dat zal de komende jaren door COVID-19 zeker niet minder worden. Solliciteren is pas zinvol als de kans op werk reëel is. De kans op werk voor 60-plus werknemers is uiterst klein. Dat weet iedereen, behalve de politici in Den Haag. Die denken daar heel anders over, die blijven graag hardnekkig in hun eigen opvattingen geloven. Haagse politieke opvattingen die steeds verder af komen te staan van een harde economische werkelijkheid.
 
Laten we hopen dat we na de Tweede Kamer-verkiezingen een heel ander kabinet krijgen. Ééntje die geen miljarden weggeeft aan landen, waar de inwoners dankzij ons geld wel eerder met pensioen kunnen gaan en geen sollicitatieplicht hebben voor 60-plussers.
 
Bert Holleman

Bert Holleman
(eigen foto)