60-jarig jubileum Zwart-Wit’63: Receptie als aftrap voor vier dagen feest

Door Marco Jansen - Met een receptie voor leden en genodigden en een feestavond heeft Zwart-Wit’63 woensdagavond het 60-jarige jubileum afgetrapt. De feestweek duurt tot en met zaterdag met overdag allerlei activiteiten voor jong en oud; o.a. een brunch voor 65-plussers (leden en oud-leden), een clinic, een 35+jubileumtoernooi en de komst van FC The Creators en FC De Rebellen. ’s Avonds is er muziek in de feesttent.

Zwart-Wit’63 ontstond 60 jaar geleden vanuit de horeca; het zwart staat voor de obers en het wit voor de koks

In zijn welkomwoord zegt voorzitter Goossen van der Sluis dat Zwart-Wit nog steeds bekend staat om de gezelligheid. ,,Onze roots in de horeca zijn nog steeds goed zichtbaar. We kunnen niet zo goed voetballen, maar feest vieren gaat ons best goed af”, zegt hij met een kwinkslag.

Hij is trots op de club van 750 leden waar hij nu ruim zes jaar voorzitter van is. „Op alle mensen die hebben bijgedragen aan de club die we nu zijn, ook de mensen die er nu niet bij zijn. Het DNA van Zwart-Wit is van generatie op generatie overgegaan. We zijn een club voor iedereen uit de samenleving, ongeacht afkomst, huidskleur of geaardheid. Als je maar normaal doet, is iedereen welkom. We hebben mooie jaren gekend, met promoties en feesten. We zijn vanuit de onderafdeling een aantal jaren achter elkaar gepromoveerd. De laatste jaren gaat het sportief gezien wat minder. Maar financieel staan we er erg goed voor en de accommodatie ligt er prima bij.”

Zwart Wit 63 Harderwijk

De voorzitter is ook trots op de jubileumcommissie, die anderhalf jaar geleden is begonnen met de voorbereidingen. „Er is een grote tent neergezet met een gezellige aankleding en er is een programma voor ieder wat wils. Dit is de aftrap van vier dagen feest.”

Van der Sluis vindt het ‘persoonlijk jammer’ dat zijn broer Aart er niet bij kan zijn. „Hij ligt in het ziekenhuis en gelukkig gaat het goed met hem. Ik mis hem ook echt en hopelijk is hij er het volgende jubileum wel weer bij.”

Nadat het clublied is gezongen door zanger Stefan Storm met een ‘kinderkoor’ neemt KNVB-ambassadeur Gerrit van den Brink het woord. Als vertegenwoordiger van de voetbalbond overhangt hij een ingelijste oranje vaan van de KNVB. Als oud-Hierdenaar kent hij de club uit het verleden. „55 jaar geleden, toen Zwart-Wit hier voor het eerst aan de Parkweg kwam spelen, moest ik met Hierden hier voetballen. Het was altijd gezellig bij Zwart-Wit. Het voetbal was een leuke bijkomstigheid. Later werd het meer prestatief, met ups en downs. De club wil nu weer graag hogerop.”

Zwart Wit 63 Harderwijk
Van den Brink noemt Zwart-Wit een club van inclusiviteit. ,,De club staat open voor iedereen die lid wil worden en staat voor plezier, passie, saamhorigheid, respect en sportiviteit.”

Ook wethouder sport Marcel Companjen komt met een anekdote. „We hebben met de gemeentemedewerkers een keer tegen Zwart-Wit gespeeld en het kwam aan op penalty’s. Goossen van der Sluis hield mijn penalty tegen. Ik vind het geweldig om de sfeer te proeven en het is goed om hier vanavond te zijn. Als wethouder ben ik trots dat Harderwijk zo’n mooie club heeft in het sporthart van de stad.”

Nadat de hoogtepunten van de club in een korte video voorbij zijn gekomen worden diverse mensen door de voorzitter op het podium gehaald. Aart Petersen, Heimen Doornhof en Jan de Groot krijgen een bos bloemen omdat ze al vanaf het begin lid zijn. Harold van den Os en Heidi van den Os worden benoemd tot lid van verdiensten. Harold doet veel achter de schermen in de organisatie en beheert de website. Heidi is al jaren belangrijk bij de kantinezaken. Hans Gardenbroek was al lid van verdienste en krijgt nu de titel erelid. Ook hij is al jaren actief en heeft als interim-coach zijn bijdrage geleverd aan het veilig spelen van Zwart-Wit’63 1.
 
‘Genieten’
„Dit is genieten’’, zegt voorzitter Goossen van der Sluis na afloop van het officiële gedeelte van de receptie waar leden, sponsoren, politieke partijen en voorzitters van andere voetbalclubs zijn uitgenodigd. Hij vindt het mooi om te zien dat oud-spelers van Zwart-Wit de weg naar de club weer weten te vinden, nu hun kinderen ook op de club voetballen. „Het wordt nu wel tijd dat het eerste elftal een stapje omhoog gaat maken. We willen in de toekomst in de organisatie ook wat gaan verjongen. Ik voel me geestelijk nog jong, maar ik ben inmiddels ook 56. Het streven is de cultuur bewaken met de nieuwe generatie.”

Feestweek Zwart Wit 63