3x3 basketbalveld is aanwinst voor de stad ‘Nieuwe sport in Harderwijk’

Door Marco Jansen - Het toch al diverse sportaanbod binnen de gemeente Harderwijk is met de opening van een nieuw 3x3 basketbalveld nog uitgebreider. Het opvallende blauwe kunststof veld aan de Parkweg is een mooie toevoeging voor de beweegaanbieders in de stad, maar ook een prachtige nieuwe sportvoorziening voor de wijk.

Hij had er een paar pogingen voor nodig, maar met een welgemikte worp opende wethouder Marcel Companjen het basketbalveld onder toeziend oog van vele belangstellenden

Onder de ruime opkomst veel kinderen, die zich later op de middag amuseerden met een clinic showcase basketbal van de bekende freestyle basketballer Galdino Haime. De artiest is één van de grondleggers van de freestyle basketbalkunsten en leert de kinderen en de ouders verschillende trucs. Duidelijk zichtbaar is het spelplezier en dat is precies wat het doel van dit veld is: zien sporten daagt uit om te sporten.

Galdino Haime clinic freestyle basketballer
(bekende freestyle basketballer Galdino Haime)
 
“Het is heel mooi dat hier zoveel mensen staan, en ik vind het mooi om hier als wethouder alweer te staan, in wat het sporthart van Harderwijk is geworden. Ik ben hier super trots op”, zegt Companjen. Te midden van de binnen- en buitensportaccommodaties aan de Parkweg liggen ook openbare sportvoorzieningen, waaronder een skeelerbaan, een calisthenics park, een skatebaan en nu dus ook een 3x3 basketbalveld.

‘Gastjes in de blauwe jasjes’
“We introduceren hier een nieuwe sport in Harderwijk en 3x3 basketbal is ook een relatief nieuwe tak in de basketbalsport. Het mooie is dat het publiek toegankelijk is, want sporten en bewegen vinden wij als gemeente heel belangrijk. Dat wordt gepromoot door de gastjes in de blauwe jasjes”, daarmee doelend op de buurtsportcoaches van GA Harderwijk.
 
Bauke Keulen, voorzitter van Rebound’73 en aanjager van het project, geeft uitleg over de verschillen tussen 3x3 basketbal en de reguliere vorm van 5 tegen 5. “Bij 3x3 geldt een ander puntenstelsel, een tweepunter buiten de lijn in plaats van drie punten en binnen de lijn is een score één punt in plaats van twee. Er is geen coach, je bent als team zelf verantwoordelijk om aan te moedigen of te coachen op verbeteringen. Ook is het veel fysieker, je mag meer je lichaam gebruiken. Misschien zijn de Nederlanders er daarom zo goed in, want ze horen tot de wereld- en Olympische top.”

De preses dankt de wethouder voor de snelle realisatie en schenkt hem een hoodie voorzien van de naam Marcel. Namens de gemeente geeft Companjen een mooi gekleurde basketbal aan de club met de logo’s van de club en de gemeente.

3x3 basketbalveld opening Harderwijk
(Wethouder Marcel Companjen en Bauke Keulen, voorzitter van Rebound’73)
 
Groot voordeel van het kunststof veld is dat het de regen goed kan verwerken. Het ligt bovendien een stuk centraler dan het basketbalveld aan de Drielandendreef dat leden van Rebound’73 in 2021 als stadsidee hadden gewonnen. Keulen wil met dit nieuwe veld, waar de club 1.000 euro aan bijdraagt, nadrukkelijk de wijk betrekken. „We hebben subsidie gekregen van de gemeente Harderwijk (10.000 euro), Provincie Gelderland (15.000 euro) en 30.000 euro van een maatschappelijke partner van ons. Als tegenprestatie gaan we met onze partners de komende drie jaar werken aan de uitvoering van een beweegprogramma.”
 
Lokale betrokkenheid
Van de partners waren onder andere GA! Harderwijk, Beweeg naar Toekomst en Veld42 aanwezig. Tweedejaars sportkunde student Mees van de Kuil van de Calo op Hogeschool Windesheim onderzoekt voor zijn schoolopdracht hoe verenigingen vitaler kunnen worden. Over zijn ‘innoverende stage’ zegt hij: „Met een 3x3 veldje kunnen we de continuïteit van Rebound waarborgen. Het is mooi om te zien dat de bevolking van Harderwijk zich verzamelt en dat er zoveel mensen zijn. Het uitnodigen van Galdino voor deze openingsdag is ook een heel goede zet geweest. Mijn onderzoeksverslag dient als fundament van het beweegprogramma dat ik heb gemaakt voor de verschillende partners.  Daar kunnen ze zelf invulling aan geven. 3x3 Unites gaat de partners meenemen om ze basketbal skills te leren en zich ook in te zetten voor het sociale deel van deze urban sport.”

Opening 3x3 basketbalveld Harderwijk