3 onmisbare tips voor als je elektrisch gaat rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De elektrische auto’s van nu zijn veel beter dan toen dit pas net in opkomst was. Bovendien doet het kabinet er alles aan om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Dit heeft ertoe geleid dat er inmiddels steeds meer elektrische voertuigen rondrijden en dat dit aantal nog altijd gestaag toeneemt. Sterker nog: het doel is om hier uiteindelijk de toekomst van te maken.

De overgang naar elektrisch rijden brengt echter best wel wat met zich mee. Er komt veel bij kijken en het is simpelweg een hele verandering

Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en hoe je deze overgang soepeler kunt laten verlopen. In dit artikel hebben we alvast drie onmisbare tips voor je op een rijtje gezet.

1. Maak gebruik van een laadpalen app

Allereerst is het belangrijk om te ontdekken waar er goede openbare laadpalen bij jou in de buurt zijn. Er zijn handige apps die je hierbij kunt gebruiken. Als je nog nooit elektrisch hebt gereden, heb je er immers waarschijnlijk ook nooit echt op gelet waar je laadpunten kunt vinden. Met behulp van deze apps beschik je altijd over een duidelijk overzicht van de dichtstbijzijnde laadpalen, zodat je jouw auto snel en veilig kunt opladen. 

Wist je dat dergelijke apps soms ook actuele informatie over de elektrische laadpaal delen? Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken welke tarieven gehanteerd worden en of de paal wel of niet beschikbaar is op dat moment. Dat voorkomt onnodig heen en weer reizen en zo kun je ook eenvoudig wat geld besparen. 

2. Op vakantie naar het buitenland met een elektrische auto

Waar veel mensen vooral tegenop zien, is het maken van lange autoritten met een elektrische auto. Als deze verder reiken dan de actieradius van de auto, dan zal dit er immers voor zorgen dat je onderweg moet opladen. Maar hoeveel tijd neemt dat wel niet in beslag? 

Gelukkig hebben we goed nieuws. Wist je namelijk dat de laadsnelheid per laadpaal kan verschillen? Er zijn laadpalen die er inderdaad uren over doen om je auto op te laden, maar ook laadpunten waarbij dit binnen het uur kan. Dit zijn zogenaamde snelladers en die zijn ontzettend handig voor langere ritten. Zeker wanneer je op vakantie gaat. Plannen is het sleutelwoord als je elektrisch gaat rijden. Stippel je route daarom op de juiste manier uit. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel snelladers te vinden langs de snelweg en dat worden er steeds meer. Doe hier dus zeker je voordeel mee. 

3. Laat een laadpaal thuis installeren

Beschik je over de mogelijkheid om een laadpaal op eigen grond te plaatsen? Dan moet je dit zeker doen. Een eigen laadpaal zorgt er namelijk niet alleen voor dat je je auto altijd eenvoudig op kunt laden, maar ook dat je minder geld kwijt bent aan het rijden in de auto. Nu betaal je immers alleen het eigen gemiddelde elektriciteitstarief. Als je je routes op de juiste manier uitstippelt, hoef je zo bijna nooit meer bij een openbare laadpaal te staan. Zo bespaar je veel geld en kun je efficiënter rijden.

Elektrische auto Pexels
(Afbeelding Pexels)