3 natuurgebieden om deze lente te bezoeken

In het voorjaar ontwaakt de natuur uit haar winterslaap. Vlakbij Harderwijk liggen diverse prachtige natuurgebieden die in de lente een ware transformatie ondergaan. Bloeiende planten, ontluikende bomen en de terugkeer van vele vogelsoorten maken van dit seizoen een bijzondere tijd om de natuur in te gaan. 

Of je nu op zoek bent naar een rustige wandeling om te ontspannen of een actieve dag in de buitenlucht, de omgeving van Harderwijk biedt voor ieder wat wils

Ontdek het Harderbos
Het Harderbos, een relatief jong bos dat nog maar vijftig jaar bestaat, is een prachtige natuurbestemming net aan de overkant van het Veluwemeer bij Harderwijk. Dit bos is aangeplant op een bodem van zeeklei, wat uiterst vruchtbaar is en daardoor een rijke verscheidenheid aan bomen en struiken ondersteunt. Wandelend door het Harderbos kun je genieten van de indrukwekkende loofbomen zoals populieren, eiken, beuken en essen die het landschap een robuust en toch sierlijk karakter geven.
 
De biodiversiteit van het Harderbos is opmerkelijk met wel zestig verschillende vogelsoorten die hier hun thuis hebben gevonden. Maar het zijn niet alleen de vogels die de bossen bewonen; het Harderbos is ook de habitat van onder andere bevers en herten, die vaak in de schemering te zien zijn langs de waterkanten en bosranden. Voor gezinnen met kinderen biedt het Harderbos een bijzondere attractie: de Hans & Grietje route. Deze wandelroute van 5,4 kilometer is niet alleen een fijne manier om samen actief te zijn, maar ook een avontuurlijke tocht door het sprookjesachtige landschap van het bos.
 
Na een verkwikkende dag in de natuur rond Harderwijk, waar de pracht en kalmte je volledig hebben verfrist, kun je 's avonds de ontspanning voortzetten. Of je nu de rustige avond voortzet met een boeiende natuurdocumentaire, jezelf verliest in een goed boek, of een uitdagend spelletje speelt op casino777, er zijn volop mogelijkheden om op een prettige manier de dag af te ronden. Elk van deze activiteiten biedt een ideale manier om te ontspannen na een dag vol natuurlijke schoonheid en frisse buitenlucht in Harderwijk.
 
Verken Landgoed Staverden
Landgoed Staverden, gelegen niet ver van Harderwijk, biedt een rijke mix van natuurlijke schoonheid en historische pracht. Het landgoed bestaat uit ongeveer 340 hectare bos en nog eens 70 hectare aan natuurterrein, waardoor het een van de grotere groene oases in de regio is. De diversiteit van de natuur hier is opvallend: bloemrijke velden wisselen af met dichte loof- en naaldbossen, terwijl heldere beekjes speels door het landschap kronkelen.
 
Een wandeling door Landgoed Staverden is een visueel avontuur. De kasteeltuinen, aangelegd in zowel Franse barokke als Engelse stijl, zijn een hoogtepunt van elk bezoek. Hier kun je genieten van perfect gesnoeide hagen, sierlijke fonteinen en een verscheidenheid aan tropische planten die een exotische flair aan het geheel toevoegen.
 
Centraal op het landgoed staat het imposante witte kasteel, omringd door een charmante villa en niet minder dan 18 boerderijen, die een inkijk geven in de agrarische geschiedenis van de regio.
 
Bekijk de Oostvaardseplassen
Een van de meest opvallende kenmerken van de Oostvaardersplassen zijn de Konikpaarden. Deze robuuste, wilde paarden zwerven vrij rond in het gebied en zijn een indrukwekkend gezicht tegen de achtergrond van uitgestrekte rietvelden en open waterpartijen. Deze waterrijke gebieden zijn tevens het thuis van diverse watervogels. Van statige zwanen tot speelse eenden, de waterpartijen bieden een dynamische kijk op het vogelleven in dit natuurgebied.
 
Voor de beste uitzichten over dit weidse landschap kun je terecht bij een van de uitkijkpunten die verspreid liggen over het gebied. Vanaf deze punten biedt zich een panoramisch zicht op de uitgestrekte natuur, waarbij het wilgenbos vaak een groene oase vormt te midden van de open vlaktes. Het wilgenbos in de Oostvaardersplassen, hoewel minder uitgestrekt dan de andere habitats, is een prachtig onderdeel van het ecosysteem. Het biedt beschutting en voedsel aan tal van dieren en verhoogt de ecologische diversiteit van het gebied.