20 jaar na fatale brand iets terug doen voor de maatschappij

Door Marco Jansen - 72 miniatuur ambulances voor Ambulancezorg en knuffels voor Dierenasiel en Dierenambulance.

Voor Bert Karssen is 11 juli 2023 een bijzondere dag. 20 jaar geleden brandde het pand van Groothandel H.C. Karssen BV, het bedrijf van Bert en zijn broer Jan Henk, tot de grond toe af

Na een roerige periode is het bedrijf weer gezond en wil Bert Karssen iets terug doen voor een aantal maatschappelijke instellingen. De Ambulancepost van het Witte Kruis aan de Deventerweg kreeg op 4 juli 72 miniatuur ambulances geschonken en twee dagen later kregen ook Dierenasiel De Ark en de Dierenambulance een attentie in de vorm van een grote hoeveelheid pluche knuffels.

Dierenasiel de Ark
 
Alles afgebrand
Bert Karssen (75) heeft samen met zijn broer Jan Henk Groothandel Karssen BV, een groothandel in kappersartikelen, huishoudelijke artikelen en speelgoed. Hun bedrijf is gevestigd aan de Celsiusstraat 7. 20 jaar geleden, op vrijdag 11 juli 2003, woekerde hier een brand met grote gevolgen. „We waren in het bos met de motorclub om een barbecue voor te bereiden toen we hoorden dat ons pand in brand stond. Toen we ter plaatse waren, was het al voor de helft uitgebrand. Uiteindelijk is ons pand tot de grond toe afgebrand. De goederenhal vol zendingen voor winkeliers, kapsalons, de magazijnvoorraad, computers, het archief; alles was weg. De oorzaak bleek kortsluiting in de meterkast te zijn.”

Een dag later zaten ze dankzij de inzet van hun verzekeringsagent Willem van Nieuwenhuizen al in een tijdelijk huurpand. „Hij had overal connecties en regelde een nieuwe locatie, het voormalige pand van Scheer & Foppen aan de Galvanistraat. Daar stonden gelukkig kantoormeubels, maar we hadden verder niks meer, dus computers en magazijnstellingen moesten aangeschaft worden. Die zagen we op Marktplaats en hebben we ’s avonds opgehaald met een bestelwagen. De eerste zending, een partij voetballen, arriveerde alweer op maandag. We draaiden alweer op halve kracht met anderhalve week, maar het heeft een half jaar geduurd om alles weer op orde te krijgen.” In oktober 2004 werd een nieuw pand op de oude locatie betrokken, een hoger pand, want de vloer was nog intact gebleven. Dit is samen met bouwbedrijf Gebr. De groot gerealiseerd.
 
Tegenslagen
Toch was de tegenslag daarmee nog lang niet voorbij. „In 2006 is mijn vader, Henk Karssen, toen de directeur, overleden. We zijn toen door een diep dal gegaan. Het heeft tot in juli 2019 geduurd voor alles rond het overlijden van mijn vader was afgehandeld. Daarna volgde de recessie in 2007 en die duurde tot 2010. In die periode zijn we minder speelgoed gaan importeren, want winkeliers hadden ook met die recessie te maken. Daarna kwam een periode van schades opruimen en werken om het bedrijf weer gezond te krijgen. In 2020 volgde de coronaperiode. We zijn vijf jaar geleden al begonnen met de verhuur van ruimtes voor opslag van goederen met hokjehuren.nl, tijdelijke opslag voor bijvoorbeeld een verhuizing. Dat heeft ervoor gezorgd dat we in rustiger vaarwater zijn gekomen. We leveren nog wel speelgoed, maar zijn geen importeur meer, want enorme hoeveelheden worden niet meer afgenomen. Daarom werken we nu samen met importeurs.”
 
Iets terugdoen
20 jaar na de brand wil Bert Karssen wat terugdoen. 11 juli 2023 is voor hem een symbolische datum. „Mijn vrouw, broer en ik hebben al een keer in een ambulance gelegen na andere tegenslagen. Bij mij was dat een val van de motor. Ook liggen er wel kinderen in ambulance. Wij hebben speelgoed en daarom schenken we 72 miniatuur ambulanceauto’s aan de ambulancepost die vlakbij mijn huis gevestigd is. Dierenasiel De Ark krijgt 90 pluche hondjes van ons en de dierenambulance krijgt 144 pluche dolfijntjes. Ik heb gevoel dat ik wat terug moet doen, dat is geen directe aanleiding maar een ingeving. Dat gevoel van binnen komt er nu uit.”
 
Aardige geste
Op donderdagochtend neemt Reinard van de Brug, teamcoördinator van het Witte Kruis Ambulancezorg aan de Deventerweg, de dozen met mini ambulances in ontvangst. „Twee weken terug heeft een collega mij hierover iets verteld. Het is gebeurd net nadat ik in november 2002 in dienst kwam bij de organisatie. Als je er zelf bij hebt gestaan, sla je het wel op, maar hier is geen ambulance aan te pas gekomen. Toch is dit een aardige geste van meneer. We delen ook wel eens wat uit op scholen tijdens voorlichting. En ook als er kinderen in de ambulance hebben gelegen, geven we weleens wat weg. Dus deze mini ambulances vinden hun bestemming wel.”

Karssen Groothandel Harderwijk
(Foto Marco Jansen)