2,5 Miljoen mensen in Nederland hebben onvoldoende taal- en digivaardigheid

Steeds meer mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen onvoldoende taal- en digivaardigheid om mee te komen in het dagelijks leven. 

Geld opnemen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken. Deze alledaagse dingen zijn lastige opgaves voor mensen met een taalachterstand. Samen kunnen we deze mensen helpen.

Net als voorgaande jaren organiseert de Stichting Lezen en Schrijven de Week van de Alfabetisering. Uiteraard werken de Bibliotheken hier ook aan mee. Van 4 tot en met 10 september zijn er door het hele land activiteiten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Dit jaar staat de week in het thema van een goede daad is het delen waard. Het doel is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken om samen het probleem bespreekbaar te maken. Bovendien willen we aan laaggeletterden laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Er is hulp aanwezig voor het vergroten van de taalvaardigheid. 

Activiteiten

In Bibliotheek Noordwest Veluwe zijn de volgende activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Alfabetisering: Taalwandelingen, taallunches en kindermiddagen. Meer informatie hierover staat op www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl

Taalheld

Onze Taalheld is genomineerd voor de Taalheldenverkiezing
Daarnaast wordt tijdens de Week van de Alfabetisering de provinciale TaalHeldenPrijs uitgereikt. Bibliotheken konden, net als anderen, de afgelopen maanden hun ‘taalhelden’ voordragen. Taalhelden zijn mensen die zich (in het afgelopen jaar) verdienstelijk hebben ingezet voor een beter geletterd Nederland. Wij hebben als organisatie Marian van Ommen genomineerd: zij werkt heel persoonlijk en is heel betrokken bij de deelnemers en de vrijwilligers. Marian gaat er altijd vol tegenaan en zorgt dat iedereen goed geholpen wordt. Een echte Taalheld! Wie dé taalheld van 2017 wordt, weten we op vrijdag 8 september tijdens de uitreiking van de TaalHeldenPrijs. 

Taalpunten

Bibliotheken spelen samen met (lokale) partners zoals welzijnsorganisaties en het onderwijs een belangrijke rol bij de bevordering van geletterdheid door samen te werken in het Taalhuis Noordwest-Veluwe. Hierdoor ontstaan er toegankelijke plekken zoals het Taalpunt in alle vestigingen van onze Bibliotheek. Op deze plekken kunnen mensen met een lagere taal- en digivaardigheid het hele jaar door speciale cursussen waarmee zij hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.