100.000ste bezoeker voor Stichting Stadsmuseum Harderwijk

Stichting Stadsmuseum Harderwijk (SSH) verwelkomde in de eerste week van september de 100.000ste bezoeker van 2023. Een mijlpaal, want niet eerder trokken het Stadsmuseum aan de Donkerstraat en het Marius van Dokkum Museum zoveel belangstellenden.

Directeur-bestuurder Corien van der Meulen: “De bezoekersaantallen nemen al sinds 2013 toe

Dit is te danken aan een combinatie van factoren. Bij ons zijn spraakmakende tentoonstellingen te zien, de nieuwe vaste presentatie van de stadsgeschiedenis is verfrissend en interactief en we zoeken als SSH nadrukkelijk de samenwerking met andere culturele instellingen in de stad. En in 2018 openden we natuurlijk onze uiterst succesvolle dependance, het Marius van Dokkum Museum.”

Dat Stichting Stadsmuseum Harderwijk in 2022 de finale van de VriendenLoterij Museumprijs haalde, heeft ook gezorgd voor veel bekendheid én bezoekers. “Dankzij het bezoekersonderzoek dat we dit jaar hielden, hebben we nu een heel goed beeld van wie onze bezoekers zijn en wat ze waarderen in onze musea.”

In trek
In het Stadsmuseum zijn dit jaar grote tentoonstellingen in trek: ‘Gelderland. Het Verloren Hertogdom’ (van 21 januari tot 7 mei) en ‘Alle Gekheid op een stukje. 10 Jaar Studio Jan van Haasteren’. ‘In ‘Gelderland. Het Verloren Hertogdom’ namen de Ridders van Gelre de bezoekers mee op een spetterende reis door vierduizend jaar Gelderse geschiedenis. In ‘Alle Gekheid op een stukje’ krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen van Studio Jan van Haasteren, beroemd om de vrolijke puzzels. Die laatste tentoonstelling duurt nog tot 14 januari 2024.

Ook de vrij toegankelijke exposities van lokale kunstenaars in de Smeepoortzaal worden druk bezocht. Elke zes tot acht weken is in de Smeepoortzaal een nieuwe expositie. Die zijn steeds meer in trek, ook bij de kunstenaars zelf; er is een wachtlijst van ruim een jaar om te kunnen exposeren in de Smeepoortzaal. Momenteel exposeert Anneke Kelderman haar keramische sculpturen.

‘Het Marius’ steeds drukker
Het Marius van Dokkum trekt al sinds de opening in 2018 veel bezoekers uit heel Nederland. Van der Meulen: “Dit jaar, waarin we het 5-jarig jubileum vieren, stevenen we af op 70.000 bezoekers. Het Marius van Dokkum Museum gaat over warmte, alledaagsheid, herkenning, saamhorigheid, lichtheid, een lach en een traan en het onder de indruk zijn van hoe knap het is gemaakt. Het gewone is bijzonder gemaakt en  bezoekers krijgen een vrolijke spiegel voorgehouden. De zelfspot werkt prettig relativerend. Deze kernwaarden zijn het succes van het museum.”

Mooi vindt Van der Meulen het ook dat mensen van buitenaf niet alleen het museum bezoeken, maar daarna ook het historische centrum willen ontdekken. Ze gaan er wat eten en drinken en winkelen. “Het museum is daarmee ook van economisch belang voor de stad.”

Stadsmuseum Harderwijk 100.000ste bezoeker