Kruidentuin in de Hortus

Aan de voet van het Linnaeustorentje, in de historische binnenstad van Harderwijk, ligt een mooie kruidentuin. In 2014 bestond de deze kruidentuin 25 jaar.

In de tijd dat Harderwijk een universiteitsstad was lag op deze zelfde plaats een veel grotere Hortus Botanicus. Deze vormde een belangrijk onderdeel in de opleiding tot geneesheer en omvatte ruim 3000 soorten planten. Door de jaren heen werd de tuin beheerd door medici die vaak ook botanicus waren, een teken van het grote belang dat aan de Hortus werd gehecht. Onder andere Boerhave en Linnaeus promoveerden hier in Harderwijk. Toen in 1811 de Universiteit werd opgeheven, verdween helaas enkele jaren later ook de Hortus.

Kruidentuin nu

Gelukkig besloot de Gemeente Harderwijk in 1989 om op deze historische plaats weer een kruidentuin aan te leggen. De afdeling Harderwijk van Groei & Bloei nam het onderhoud op zich. Al 25 jaar zorgt een enthousiaste groep vrijwilligers van deze vereniging er voor dat er achter de muur van de Academiestraat, een groene verrassing ligt met ongeveer 100 verschillende planten in een aantal door buxushaagjes omsloten plantvakken. Aanmerkelijk kleiner dan de academische Hortus Botanicus uit vroeger jaren, maar een prachtige blikvanger aan de rand van het grote Hortuspark. De monumentale Ginkgo Biloba die net buiten de tuin staat, dateert nog uit de tijd van de oorspronkelijke Hortus en is waarschijnlijk al ruim 250 jaar oud. Het historische gebouwtje vlak bij de Hortus is de vroegere snijkamer van de universiteit.

Waar te vinden

U kunt de kruidentuin vinden bij de Academie-straat, door het poortje bij het Linnaeustorentje. De tuin is geopend van 9.00 - 20.00 uur.