Stadsgedicht 11 - Dichters onder elkaar

Titel  :  Dichters onder elkaar
Stadsdichter  : Wietse Hummel
Datum  : 15 juni 2016
Onderwerp  : Stadsgedicht ter gelegenheid van de presentatie van de bundel ‘Dichter in de klas.

Dichters onder elkaar

Jong van geest dwalen dichtersharten door
de klas en in de wereld van hun tijd
jongleren oude dichters verderop
met hun gedachten, dromen en woorden.

Ineens krijgt Hanze andere nuan-
ces, net als de oude stad en Hierden.
Ze ogen jonger, Jetje en Stientje.
Historie wordt het Harderwijk van nu.

Een palet van poëzie in de dop
wacht op het mengen van de kleuren van
verleden, heden en toekomst, met als
resultaat een stilleven van de tijd.


Wietse Hummel
Stadsdichter van Harderwijk
15 juni 2016

Stadsgedicht ter gelegenheid van de presentatie van de bundel ‘Dichter in de klas. Harderwijker poëzie van jonge en minder jonge stadsdichters’.

De bundel is onderdeel van het gelijknamige project ‘Dichter in de klas’ dat Cultuurkust in 2015 op achttien Harderwijker basisscholen organiseerde, in samenwerking met het Comité Stadsdichter Harderwijk.
Voormalig stadsdichter Jos Kunne ging in de groepen 7 en 8 op bezoek voor een workshop (stads)dichten. Ook maakten de leerlingen illustraties bij de gedichten van oud-stadsdichters. Door een vakkundige jury is een selectie gemaakt van winnende gedichten en illustraties, die nu gebundeld zijn in een prachtige publicatie.

Naomi Ramaker, die door de jury is uitgeroepen tot juniorstadsdichter van Harderwijk, hield bij de feestelijke uitreiking een voordracht.  Niet alleen las zij haar winnende gedicht ‘Het water’ voor; ook schreef ze speciaal voor de gelegenheid een nieuw gedicht dat ze hier voordroeg. Naast dichttalent blijkt Naomi ook een aanleg voor tekenen te hebben: op de omslag van de dichtbundel prijkt een illustratie die zij maakte bij haar eigen gedicht. Maar de bundel bevat nog veel meer gedichten en illustraties van leerlingen, alsmede gedichten van (oud-)stadsdichters en tekeningen van professionele illustrators. Werk van jonge en minder jonge kunstenaars schittert zo naast elkaar. Veel kinderen kwamen naar de uitreiking om hun eigen werk in de bundel direct te kunnen bewonderen.
 
Bij de uitreiking was ook de huidige Harderwijker stadsdichter Wietse Hummel aanwezig om een speciaal geschreven gedicht voor te dragen. Zij aan zij stonden hij en Naomi met ieder hun eigen stadsdichter-sjerp. Na de voordrachten werd het eerste exemplaar van de bundel uitgereikt door wethouder Gert-Jan van Noort, tevens juryvoorzitter van dit project. Naomi mocht het exemplaar in ontvangst nemen en signeerde na afloop bundels voor de liefhebber. Van Noort sprak de wens uit dat Naomi in de toekomst wellicht de eerste vrouwelijke stadsdichter van Harderwijk kan worden.
 
De bundel is uitgegeven door Drukkerij Wedding en is het 25ste jubileumboek dat is verschenen in de Harderwijk Reeks. Het boek is vanaf heden te koop voor €12,95 via Cultuurkust (stuur een mail naar onderwijs@cultuurkust.nl) of via Stadsmuseum Harderwijk en diverse boekhandels.