Zomerconcerten Carillon weer van start

De zomerconcerten op het carillon van de Grote Kerk gaan in juli en augustus traditiegetrouw op de vrijdagavonden plaatsvinden. De reeks start op 12 juli om 19:30 uur en is gratis te bezoeken op de luisterplaats op het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein in Harderwijk.

De Grote Kerk heeft naast het beroemde Bätzorgel ook een prachtig carillon in de toren hangen

Het typische stadsgeluid hiervan klinkt elke zaterdagmorgen. Afhankelijk van de wind en afstand worden de klanken helder en duidelijk uitgestrooid. Het geluid van een carillon hoort bij een stad als Harderwijk en wordt onbewust gemist als er door omstandigheden geen concert is. Het carillon in Harderwijk telt 47 klokken, waarvan de zwaarste 270 kilo weegt en de lichtste 8,5 kilo. Samen wegen de klokken 1867 kilo.

De stadsbeiaardier van Harderwijk, Wim Ruitenbeek, heeft als bestuurslid van Stichting De Beiaard een (inter)nationaal gezelschap van beiaardiers uitgenodigd om het carillon te bespelen tijdens de reeks zomerconcerten. De zomerconcerten 2024 beginnen op 12 juli a.s. en Wim Ruitenbeek bespeelt het carillon zorgt met zijn gasten voor een gevarieerd programma van klassieke en moderne muziek. Wim Ruitenbeek is sinds 2018 als beiaardier aan de gemeente Harderwijk verbonden en heeft naast Harderwijk nog andere standplaatsen.

Daarnaast speelt Wim Ruitenbeek ook internationaal op bijzondere carillons, zoals in Chicago. Naast de zomerconcerten en de zaterdagen bespeelt hij op verzoek van de stichting De Beiaard of de Grote Kerk, ook op bijzondere dagen het carillon. Op het eerste en laatste concert van deze zomerreeks bespeelt hij het carillon.

Luisteraars zijn vanaf 12 juli iedere vrijdag tot en met 16 augustus vanaf half 8 van harte welkom op de zogenaamde luisterplaats op het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein. Tijdens het eerste concert worden verzoeknummers van de oud-voorzitter van de stichting De Beiaard, Henk Molenaar, gespeeld door Wim Ruitenbeek. Henk Molenaar heeft na een dertigtal enthousiaste jaren het voorzitterschap overgedragen.

Als eerbetoon aan zijn inzet voor Stichting De Beiaard worden op 12 juli zijn favoriete nummers ten gehore gebracht. Het volledige programma kunt u vinden op www.beiaardharderwijk.nl De luisterplaats op het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein is gratis te bezoeken. Het concert begint om half acht.

Foto: Wim Ruitenbeek