‘Zo leuk is het leven van een profvoetballer nu niet’ Interview Bram van Poolen

Hij had net zijn rentree gemaakt na een schouderblessure van vier maanden en een daarop volgende enkelblessure toen het coronavirus zijn intrede deed. Bram van Polen (35) beschrijft hoe vanaf maart ook het profvoetbal werd geraakt door de coronacrisis.

Inmiddels wordt er weer gespeeld, maar publiek is voorlopig niet welkom

Fortuna Sittard – PEC Zwolle op 6 maart bleek achteraf de laatste wedstrijd van het seizoen 2019-2020, dat na speelronde 26 niet meer werd hervat. ,,Achteraf hoorde ik dat heel veel uitsupporters van ons in Sittard corona hebben opgelopen. Dat was toen al heel heftig. De hele week was er twijfel of de wedstrijd tegen Heracles wel door zou gaan. Wij hebben die zaterdag voor het laatst getraind en toen zag iedereen de ernst er wel van in.”

Bosloopjes en bootcamps
De selectie van PEC trainde daarna twee maanden niet meer op de club. In plaats daarvan moesten alle spelers een hartslagmeter ophalen op de club. ,,Je moest voor jezelf gaan lopen en de staf kon via je telefoon alles checken hoe ver, lang en hard je liep. Ik ging ’s ochtends in het bos hardlopen. We moesten ook krachttraining voor onszelf doen en dat bleek achteraf echt wel een leuke periode in de coronatijd. Mijn buurman Marco Aartsen vroeg of ik hem niet een keertje fit wilde houden met een bootcamptraining. Het begon als geintje, maar op een gegeven moment hadden alle buren een matje voor hun huis liggen. Ik lag midden op de straat op een matje en was een soort instructeur. We deden een periode vijf avonden in de week een work-out vaneen uur. Hoe raar het ook klinkt: dat was een echt gezellige periode in de straat en dat zorgde heel erg voor verbondenheid.”

Ook kreeg de aanvoerder van PEC Zwolle bedrijven in beweging
,,Ik had op LinkedIn een bericht geplaatst dat ze 50 euro konden doneren aan de Voedselbank en daarvoor konden ze op hun laptop een work-out van mij volgen, die ik op zolder gaf. Werkgevers vonden het leuk om zo met hun werknemers aan de slag te gaan en het personeel zag elkaar in een andere setting. Ik hoefde er niks voor te hebben, ik vind het mooi om mensen kapot te zien gaan’’, lacht Van Polen. ,,Het was een win-win, want zo hebben we wel duizend euro opgehaald.”

De periode van maanden zonder voetbal had ook zijn keerzijde
,,Soms werd ik ook gek van het alleen maar thuis zitten en in en rond je huis leven. Omdat niemand wist wanneer we weer begonnen voelde het een beetje doelloos. Zo is leuk is het leven van een profvoetballer dan niet. Ik moest mezelf triggeren om ergens naar toe te werken. Ik heb een halve marathon gelopen en ben een challenge van 5 kilometer aangegaan, die ik in 17,21 minuten heb gelopen.”

Bubbel
Na een vakantie van twee weken in Frankrijk begon eind juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen. ,,Op de club is het nooit echt soepel geweest, ze zijn bij ons strenger dan streng. Alles bij ons was extreem op afstand. Onze arts zit daar zo kort bovenop, maar dat moet ook wil je corona buiten houden. Normaal ontbijten en bespreken we samen, dat viel nu allemaal weg. Je moest 10 uur aanwezig zijn, half 11 gingen we trainen. Je mocht niet douchen, er lag een lunchpakketje klaar in folie en dat mocht je in de auto opeten. We zaten verdeeld over vijf kleedkamers, met z’n vieren in een ruimte. In de gym moest je alle apparaten met alcohol schoonmaken. We gingen met eigen vervoer naar de oefenwedstrijden, nu gaan de trainers en spelers apart in een bus. Twee dagen voor een wedstrijd doen we een PCR-coronatest. Tot nu toe hebben we pas één coronageval gehad. Die speler is er een maand uit geweest.’’

Ook thuis beperkt hij het contact zoveel mogelijk
,,Je hebt ook geen sociaal leven meer. We zien veel minder mensen, er komt hier sporadisch iemand thuis. Ik wil het zelf niet krijgen, want dan ben je er weken uit. Ook wil ik niet verantwoordelijk zijn voor besmettingen, want als wij vijf basisspelers missen, gaat ons dat punten kosten.” Toen de competitie in september begon, speelde PEC Zwolle nog met drie a vierduizend man publiek. Vanaf oktober mogen er geen toeschouwers meer de stadions in. ,,Spelen zonder publiek blijft bijzonder, dat gaat nooit wennen. De teams komen na elkaar het veld op. Het is een totaal andere setting. Met publiek had VVV nooit met 0-13 van Ajax verloren. Hopelijk kunnen delen van de competitie nog met publiek gespeeld worden. Supporters helpen je over het dode punt heen. Bij PEC hebben 8.000 mensen vooral uit clubliefde een seizoenkaart gekocht.”

Van Polen kijkt terug op een ‘heel raar jaar’
,,Het is een onwerkelijk jaar en dat zal iedereen zo ervaren. Niemand had verwacht dat een virus de wereld zo in zijn greep kan houden. Dat blijft apart. Ik ben blij dat onze bedrijfstak door kan gaan, maar ik vrees ook wel voor de toekomst van wat clubs. Als dit nog lang duurt, zullen er een paar omvallen. Willen we de bedrijfstak in leven houden en dat clubs recht hebben op de NOW-regeling, dan moet het betaald voetbal ook iets doen. Het is goed dat de voetballers meewerken aan een sociaal akkoord door een deel van hun salaris in te leveren. Ik heb daar met de Centrale Spelersraad (CSR) via Zoom in het voorjaar allerlei vergaderingen over gehad. Niemand was verplicht, maar als aanvoerder heb ik duidelijk gemaakt dat we dit als team moeten doen. We hebben een stemming gedaan en bij PEC Zwolle levert iedereen al vanaf april tussen 10-20 procent loon in. Eerst tot eind 2020, dan gaan we weer verder praten.”

De verdediger speelt al 14 jaar profvoetbal
Over zijn toekomst is nog geen besluit gevallen. ,,Je weet nooit hoe je van een lange blessure terugkomt, maar ik speel alles weer, nu als centrale verdediger. Daar kan ik de boel veel beter leiden. Of ik na dit seizoen nog een jaar doorga? Ik zie het wel. In januari of februari zullen we om de tafel gaan. Ik ben 35 jaar en als ik doorga, moet ik wel gevrijwaard blijven van blessures. Ben ik fit en vind ik het nog leuk, dan kunnen we er over praten."

Bram van Poolen Pec Zwolle foto
Deel je verhaal gemeente Harderwijk. interview: Marco Jansen - foto: PEC Zwolle Media/ Henry Dijkman