​Woningbouw aan Lage Enk in Hierden ‘wezenlijk gevaar’

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk worstelt met verzoeken om aan het Hierdense Kerkpad nieuwe woningen te mogen bouwen.

Het Kerkpad ligt aan de rand van de landschappelijk waardevolle Lage Enk in Hierden. De gemeente wil daarom dat de gemeenteraad eerst een ‘verdiepingsslag visie randzone Hierdense Enk’ vaststelt.

Behalve die verdiepingsslag moet er eerst ook een stedenbouwkundig-landschappelijk beleidskader voor het Hierdense gebied worden gevormd, vinden B en W.

Inmiddels hebben zich al acht gegadigden gemeld. Onder hen zijn ook omwonenden, die wel willen weten of zij daar ook nieuwe woningen mogen bouwen. Een van hen had eerder de gemeente al gevraagd om zijn recreatiewoning te bestemmen tot ‘gewone’ woning. Ook hij wil graag een nieuwe woning bouwen op de plek waar zijn recreatiewoning nu staat.

De gemeente is op haar hoede om nu al toezeggingen te doen, omdat dit naar de toekomst een precedent kan scheppen richting andere aanvragers. Het open Enk-gebied is vanuit landschappelijk oogpunt ‘een kwetsbaar gebied’, vindt de gemeente. ‘Als ad hoc aan verzoeken wordt meegewerkt, is aantasting ervan een wezenlijk gevaar’.