Watervertier in Waterfront Harderwijk is nog wel een dingetje

Harry Schipper – Woon je net mooi in die nieuwe waterrijke wijk Waterfront; dan wil je er op hele warme zomerse dagen natuurlijk ook wel eens een frisse duik in nemen. Maar zwemmen mag daar niet.

Voor zwemmen geldt een wettelijk zwemverbod bij bruggen, in havens en nabij aanmeerplekken, en is dus in al het water in en om het Waterfront nergens toegestaan. Tenzij…

Tenzij de gemeente zich hard maakt voor een zwemlocatie in het Waterfront. Dat is namelijk wat veel Waterfrontbewoners en enkele inventieve lokale ondernemers graag willen, evenals de gemeenteraad die hierover deze zomer een motie aannam. Burgemeester en wethouders zeggen nu kansen te zien voor een zwemlocatie in de kom tussen  het Noordereiland, Zuidereiland en de Waterstadboulevard.

Maar voor het zover is, moet er vanuit veiligheidsoogpunt nog wel het een en ander worden geregeld. Zo mag er bij zwemmers niet gevaren worden, dus moet het zwemgedeelte zijn afgeschermd. Ook moet de waterkwaliteit regelmatig worden bemonsterd. En tenslotte moet de zwemlocatie door de provincie worden aangewezen.

Die doet dat pas nadat er zorgvuldig onderzoek is uitgevoerd. Daar gaan minimaal veertien maanden over. B en W weten dat uit eigen ervaring, toen ze de provincie vroegen om het Strandeiland als zwemlocatie aan te wijzen. Ze denken ook dat alles bij elkaar, dus een onderzoek, een springsteiger – of springtoren en drijflijnen, wel zo’n zeventig- tot honderdduizend euro gaat kosten.

Een alternatief is een ‘zwematol’ bij het Strandeiland, in de vorm van een halfronde steiger, zoals ze in Zeewolde hebben. Daarvoor moet wel eerst de ondiepe bodem worden uitgegraven. Volgens de gemeente Zeewolde kost zo’n atol al gauw zes ton.

Voordat de gemeente verder gaat met het ontwikkelen van plannen, wil zij eerst van de Waterfrontiers weten - via bijvoorbeeld het Online Stadsgesprek Harderwijk - waaraan de meeste behoefte is. Bijvoorbeeld een supschool en een plek om waterfietsen, supboarden, roeiboten, jetski’s of sloepen te kunnen huren. Of rondvaarten met sloepen.