VVOG verdiende winnaar in de derby (wedstrijdverslag)

Er is een tijd geweest toen de groenwitten op het hoogste niveau met grootmachten als Spakenburg, IJsselmeervogels, DOVO, Quick Boys en dergelijke mee wilde strijden om de prijzen, dat VVOG derby’s tegen Nunspeet of DVS het liefst aan zich voorbij liet gaan.

Die streekontmoetingen kostten immers maar punten. De verhoudingen zijn veranderd. De Ermeloërs willen naar de Tweede Divisie, waar de doelstelling op “De Strokel” gericht is op handhaving.

Waar ambitie en prestige om voorrang strijden koesteren de geelzwarten de derby met VVOG natuurlijk wel. De ‘Groenen” bijten zich met verve vast in de streekontmoeting en waren er toen hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor, dat de Veluwse derby op het hoogste niveau in dit landsdeel weer op het programma stond door de Ermeloërs op eigen veld met een gelijkspel uit de nacompetitie te houden. Dat deed pijn bij de ploeg van Bert van Hunenstijn, maar evenzeer deed de blamerende 0-6 vorig seizoen in Harderwijk enorm veel pijn in Harderwijk. De groenwitten waren nog zoekende, terwijl DVS imposante scores overlegde, maar VVOG kan zich uitstekend vastbijten in de derby. Vooraf was al duidelijk, dat de Harderwijkers de opponent op de eigen “Strokel” nooit aan het voetballen toe zouden laten komen.

Bij de thuisclub kon Pernilla Biya alweer invallen en zat naast Thomas Vossebelt op de bank. Maurice de Ruiter startte bij DVS na zijn blessure en invalbeurt tegen FC Lisse weer in de basis, waardoor Berry Powel zijn plaats weer moest afstaan. Voorafgaand aan de derby zorgde de ludieke actie van DVS door gele bloemen vanuit een helikopter op het veld te strooien, dat de wedstrijd met enige vertraging begon.

Derby met 0-0 de rust in

VVOG zette meteen de toon in de wedstrijd met een schot van Joshua Tijdens, dat in het zijnet belandde. Een te scherpe voorzet vanaf links ging vervolgens aan iedereen voorbij. De openingsfase bleef voor de thuisclub, tot de eerste counter van de Ermeloërs in de 4e minuut. Coen Vloedgraven bereikte met zijn voorzet nog wel Benjamin Roemeon, maar die werd buitenspel gegeven. Een minuut daarna gleed de rappe aanvaller om Jeffrey Snijders heen, maar die zorgde er met een overtreding voor, dat Roemeon niet aan een assist toekwam. De vrije trap van Olivier Pilon schampte het hoofd van Basil Camara, maar die kopbal ging voorlangs. DVS was in die fase heel onrustig aan de bal en kwam nauwelijks tot combinatievoetbal toe. VVOG bleef druk zetten en de geelzwarten konden zich daar nauwelijks onderuit voetballen. Een twintig minuten lang kwamen de Ermeloërs dan ook niet gevaarlijk in de buurt van het doel van Kevin Rijnvis. Anderzijds lieten de “Groenen” een zekere 1-0 aan zich voorbijgaan.

De sterk spelende Rihairo Meulens legde vanaf links de bal panklaar op Mike Ahrens, maar de oud-DVS’er kreeg de bal niet langs doelman Thodorie Velanas, die zich in de baan van het schot wierp. De geelzwarten kregen zelf pas weer een mogelijkheid in de 34e minuut, toen Maurice de Ruiter uit een corner kon inkoppen. Die ging naast. Jorran van Santen liep zich toen al enige tijd warm en verving in de 38e minuut centrale verdediger Mark Bouwman. DVS kreeg in de 39e minuut de gelegenheid een voorsprong te nemen, toen Olivier Pilon vanaf de achterlijn aflegde op Oktay Öztürk. Die kwam wel tot een schot, maar dat eindigde op de voet van medespeler Maurice de Ruiter. Thodorie tikte in de 43e minuut aan de andere kant nog een vrije trap van Jeffrey Snijders uit het doel. De hoekschop leverde niets op, zodat met 0-0 gerust mocht worden. De Harderwijkers konden op een goede eerste helft terugkijken en van DVS mocht verwacht worden, dat het in de tweede helft beter zou presteren.

VVOG beslist derby in slotfase

Zonder verdere wijzigingen in beide ploegen na de rust, zette hetzelfde spelbeeld zich voort. Qua kansen zou het nog minder worden dan voor de thee. In de 53e minuut liet DVS als een van de schaarse momenten zien, wat het voetballend kan. Maurice de Ruiter verlengde een inspeelpass van Coen Vloedgraven direct, waardoor Benjamin Roemeon vrij vanaf rechts kon voorzetten. Olivier Pilon kwam centimeters te kort om daar wat mee te kunnen doen. Halverwege de tweede helft kon Pernelly Biya eindelijk zijn rentree maken voor VVOG; hij wisselde Joshua Tijdens af. Een exemplarisch moment voor DVS in de wedstrijd deed zich voor in de 72e minuut. Als de geelzwarten er combinerend niet doorheen kwamen, was er altijd nog de schotkracht van Oktay Öztürk. Hij kon zelden in stelling gebracht worden, maar in toen wel.

Deze inzet vormde geen probleem voor de Harderwijkse goalie. De Ermeloërs drongen VVOG in die fase wel veelal terug op eigen helft zonder tot kansen te komen. Tot de 74e minuut was er echter ook geen dreiging van de thuisclub en had het er in die fase nog alle schijn van, dat de derby in 0-0 zou eindigen. De eerste dreiging deed zich pas weer voor, toen Frank van de Burg in een een-tegen-een-duel met Pernilla Biya overeind bleef. Hennie in ’t Hof wisselde in de 78e minuut ook defensief. Mike Ahrens ging eruit voor controleur Thomas Vossebelt en juist die wissel zou de gastheren veel baat brengen. Bij DVS had Maurice de Ruiter, die de gehele wedstrijd adequaat bewaakt werd door Tim Muller met eventuele assistentie van Jan Jurriën Hop even daarvoor plaats gemaakt voor Berry Powel. In de 83e minuut verzond Vossebelt de pass, die met enig geluk bij Rihairo Meulens terecht kwam.

Hij raakte de bal niet eens vol, maar voldoende om met zijn rollertje vlak langs de paal zijn ploeg op voorsprong te zetten. Bert van Hunenstijn antwoordde meteen door verdediger Frank van der Burg eraf te halen voor Daniël van Warven, die zijn aanvallers van nieuwe impulsen moest voorzien. Die zet zette geen zoden aan de dijk, terwijl het risico van het één-op-één achterin natuurlijk het nodige risico inhield. Dat manifesteerde zich ook direct, toen weer Thomas Vossebelt na een breedtebal van Berry Powel onderschept te hebben de pass verzond op Rihairo Meulens, die aan de linkerkant het persoonlijk duel won van Basil Camara. Hij legde vervolgens breed op Pernelly Biya, die niet missen kon. Met zijn 2-0 bracht hij alles, wat groen en wit aanhing, in extase. De aanvaller kreeg in de slotminuut oog in oog met Thodorie Velanas nog de mogelijkheid om meer zout in de Ermelose wonde te strooien, maar dat voorkwam de sluitpost. Het deerde de groenwitten niet meer, die het feestje mochten vieren.