VVOG speelt door op mogelijk tóch gevaarlijk kunstgras

De Harderwijkse voetbalclub VVOG blijft spelen op haar twee kunstgrasvelden, ook nu nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk tóch meer gevaarlijke stoffen zitten in de rubbergranulaatkorrels die op de velden worden gebruikt. 
 

Televisieprogramma Zembla meldt dat deze woensdagavond in haar uitzending. De makers laten het advies horen van hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie Jacob de Boer, die spelen op de kunstgrasvelden afraadt.

Hij stelt dat er ‘serieuze hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijkomen’. Hij baseert zich op nieuwe onderzoeken van de Vrije Universiteit Amsterdam die aantonen dat er stoffen uit het rubbergranulaat vrijkomen die mogelijk gezondheidseffecten bij mensen kunnen veroorzaken. Zembla toont exclusieve beelden van proeven met zebravisjes en zebravisembryo’s die eerst hyperactief worden en later sterven, nadat ze in water hebben rondgezwommen waarin rubberkorrels hebben gelegen.

Vice-voorzitter Herman Dekker van VVOG zegt bekend te zijn met de nieuwe informatie, maar dat er op de velden gewoon doorgespeeld blijft worden. “De kunstgrasvelden zijn van de gemeente en wij volgen de adviezen op van de gemeente Harderwijk. Die zegt dat het veilig is om er op te spelen”.

De gemeente Harderwijk kwam vorige maand met het advies dat sporten op kunstgras met rubbergranulaatkorrels ‘veilig en verantwoord’ is. De gemeente volgt daarmee het advies op van het RIVM dat eigen onderzoek had gedaan. Desgevraagd laat sportwethouder Christianne van der Wal woensdagmiddag weten eerst de uitzending van Zembla te willen afwachten. “En we volgen de lijn van het RIVM en de KNVB”, aldus Van der Wal. Ze laat verder weten ‘naar alternatieven te kijken bij vervanging van de velden’. Het RIVM blijft vooralsnog bij haar conclusie dat spelen op kunstgrasvelden veilig is.

Voetbalvoorman Dekker zegt niet zelf over de deskundigheid in zijn club VVOG te beschikken om te oordelen welk advies hij nu moet opvolgen. “Feitelijk hebben we ook geen andere keus dan doorspelen: zonder de kunstgrasvelden kunnen we niet de hoeveelheid wedstrijden spelen die we nu hebben. We handelen dus op basis van de overheidsadviezen die we hebben gekregen”.