VVOG in actie tegen Racisme

Zaterdag 23 november maakt VVOG gezamenlijk een statement tegen racisme en hopen zij met de nieuwe aanvoerdersbanden, het eerder ingevoerde “Shake Hands”,  de bewustwording van respect weer onder de aandacht te brengen. Niet alleen woorden maar ook daden.

Alle teamleiders kunnen morgen op het wedstrijdsecretariaat een aanvoerdersband ophalen.

VVOG hoopt nogmaals duidelijk te maken dat de leden, vrijwilligers en betrokken supporters van VVOG zich gezamenlijk afzetten tegen racisme en discriminatie. 

Maar moeten we het daar nu weer over hebben dan? Het antwoord is helaas “ja”.

Het is iets wat we niet alleen in het betaald voetbal maar ook bij de amateurverenigingen tegen komen. Daarom blijft het morgen niet alleen bij het uitreiken van die mooie banden maar zullen ook de spelers van VVOG 1 een duidelijk statement maken. Uiteraard staat het de overige teams vrij om zich daar bij aan te sluiten.

Wat doen de teams in de 2e en 3e divisie morgen?
Vanaf het eerste fluitsignaal bij de aftrap zullen de spelers tot het einde van de eerste minuut het voetbal laten voor wat het is, door de bal te spelen en vervolgens met alle spelers stil te blijven staan. Op het zelfde moment wordt er door heel Nederland hetzelfde statement gemaakt: Racisme? Dan voetballen we niet!

Deze actie sluit mooi aan bij de initiatieven die VVOG al voor zaterdag op het programma heeft. 

Ze hebben het eerdere initiatief voor een bijzondere aanvoerdersband onlangs weer opgepakt. Henk Hakvoort van de sponsorcommissie is er in geslaagd daar een mooie sponsor voor te vinden. Landstede (MBO opleidingen) was enthousiast over dit initiatief. Zij vinden het als grote voetbalvereniging belangrijk om naast de sport ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Dit doen ze en blijven dit doen.

Afgelopen week is het nut en zelfs de noodzaak voor acties als deze weer gebleken. Daarom zullen ze morgen de nieuwe banden niet onopgemerkt in gebruik gaan nemen. De voorzitter Fred Moll en de wethouder van Sport van Harderwijk zullen bij aanvang van de wedstrijd VVOG - Jong Almere City FC, op het veld, de bijzondere band aan onze aanvoerder Tim Muller overhandigen. Daarmee maken ze wederom een statement tegen racisme en benadrukken ze het belang van respect. Dat is ook de tekst die op de band staat afgedrukt. Inmiddels zijn ze deze week al benaderd door de media die aandacht hebben voor onze mooie aanvoerdersbanden en initiatieven.

VVOG heeft als vereniging een beleid maar dat neemt niet weg dat uitingen met een bedoeld of onbedoeld racistisch karakter moeten worden voorkomen en aangepakt worden. Dat doen ze door er allemaal scherp op te zijn, elkaar aan te spreken en het te melden. Vooral elkaar aanspreken blijft het belangrijkste middel.

VVOG heeft eerder al besloten om het onderwerp niet alleen bespreekbaar te houden maar middels “Shake Hands” bij aanvang van de wedstrijd zichtbaar te maken. Het “Shake Hands” gebaar hebben zij ingevoerd voor alle teams en is wat de vereniging betreft blijvend. Ze hopen ook dit weekend weer het signaal af te geven naar andere clubs dat deze uiting van respect (“Shake Hands”) een landelijke gewoonte bij alle teams van het amateurvoetbal moet worden.  

Laten we er met elkaar voor zorgen dat we trots kunnen blijven op onze sport en elkaar!