VVD Harderwijk-Hierden stelt schriftelijke vragen over overlast van jongeren

VVD Harderwijk-Hierden wil zo snel mogelijk actie om herhaling overlast van jongeren op Strandeiland en Wijde Wellen te voorkomen. 

De VVD Harderwijk-Hierden is geschrokken van de escalatie het afgelopen weekend op het strandeiland en de Wijde Wellen

Vooral omdat er signalen zijn dat er te laat en te weinig is ingegrepen, wil de VVD de onderste steen boven krijgen met betrekking tot hoe het zo ver heeft kunnen komen. Maar voor de VVD is  nog belangrijker dat er zo snel mogelijk actie ondernomen wordt om herhaling te voorkomen. Voor ondernemers en omwonenden is het belangrijk dat hun onrust en gevoel van onveiligheid zo snel mogelijk wordt weggenomen.
 
Nu het project Wijde Wellen is gerealiseerd, is het gebied in combinatie met het strandeiland een absolute trekpleister in Harderwijk. Samen met de nieuwe boulevard trekt dit gebied dagelijks veel mensen die genieten van dit mooie stuk Harderwijk en vaak ook eten en drinken bij de horecagelegenheden in de omgeving. Uiteraard is het zo dat waar veel mensen samen komen, er soms vormen van overlast kunnen ontstaan. Een combinatie van het mooie weer, de unieke ligging van de Wijde Wellen en het strandeiland, onderlinge communicatie en de behoefte om elkaar te ontmoeten, zorgde er afgelopen vrijdag voor dat grote groepen jongeren samenkwamen in dit gebied. Helaas zorgde dit voor een dusdanige onveilige situatie en overlast, dat de politie rond middernacht in heeft gegrepen.
 
‘Vanwege de overlast en de daaropvolgende escalatie hebben wij de volgende dag diverse gesprekken gevoerd met ondernemers en omwonenden’, aldus Maarten van Panhuis raadslid van de VVD. ‘Met die gesprekken wilden we vooral een goed beeld krijgen van wat er die avond gebeurd is, maar ook ondernemers en omwonenden laten zien dat we dit een onacceptabele gebeurtenis vinden’.
 
Uit die gesprekken kwam een beeld naar voren dat er te laat en te weinig is ingegrepen door politie en Gemeente. Ook bleek in die gesprekken dat er onrust is over herhaling en weinig vertrouwen dat dit in de toekomst niet meer voor gaat komen, terwijl de drukste periode nog moet beginnen in dat gebied. De VVD vindt het vooral belangrijk dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen, om herhaling van deze ongeregeldheden te voorkomen. Daarom heeft de VVD-fractie het College gevraagd om een reflectie op de gebeurtenissen te geven en daarnaast zo snel mogelijk met een plan te komen, samen met de ondernemers, om de onrust bij ondernemers en omwonenden weg te nemen.

‘Met deze vragen willen we ook de ondernemers en omwonende duidelijk maken dat we dit niet tolereren en we ze steunen als ze geconfronteerd worden met dit soort ongeregeldheden’ geeft Maarten tot slot aan. 

De ingediende vragen zijn als volgt:

  1. Kan de Burgemeester aangeven wat zijn gevoel is bij de overlast die heeft plaatsgevonden op vrijdagavond 4 juni op zaterdagnacht 5 juni? Zijn er volgens de burgemeester handelingen blijven liggen waarmee de escalatie had kunnen voorkomen?
  2. Wanneer waren de eerste signalen met betrekking tot de hierboven omschreven situatie bekend bij politie en Gemeente?
  3. Op welk moment is de Burgemeester geïnformeerd en welke informatie werd gedeeld?
  4. Welke acties zijn er genomen naar aanleiding van de diverse signalen in de dagen van en voor vrijdag, en op welk moment?
  5. Welke afweging heeft ertoe geleid tot de keuze om niet eerder op de avond preventief in te grijpen? Waarom is niet eerder ingegrepen indien signalen reeds bekend waren?
  6. Waarom heeft er geen registratie plaats gevonden van personen die strafbare feiten hebben gepleegd/waarom is er niet beboet? Zijn er ten tijde van de overlast gevende situatie boetes uitgedeeld? Zo ja, op welke grondslag? Zo nee, waarom is ervoor gekozen om niet te beboeten? Is de Burgemeester niet bang dat hiermee een verkeerd signaal wordt afgegeven naar overlastgevers?
  7. Gaat het College een evaluatie opstellen hoe van begin tot eind met dit incident is om gegaan, en wanneer kunnen wij als raad deze evaluatie verwachten?
  8. Wat zijn de leermomenten voor het College, en welke acties gaat men nemen om ervoor te zorgen dat (zeker in de tijd dat de corona maatregelen nog van kracht zijn) dat dit soort situaties/incidenten niet meer voor gaan komen?
  9. Is het College bereid om zo snel mogelijk met de betrokken ondernemers een plan van aanpak op te stellen, waarbij niet alleen voorkomen wordt dat een soortgelijke situatie uit de hand dreigt te lopen, maar ook onrust bij ondernemers en angst voor herhaling wordt weggenomen?
  10. Welke ondersteuning heeft de College van de raad nodig om de noodzakelijke stappen te kunnen nemen?
  11. Is het College bereid, gezien de ernst van deze situatie en de aankomende zomer, de antwoorden met spoed naar de raad te doen komen? 
Namens de fractie van de VVD Harderwijk-Hierden,
Maarten van Panhuis

Lees ook:
Politie jaagt honderden jongeren het Strandeiland af en de stad uit (Bekijk de video)