Voorlopige uitslag toch flink veranderd

Vannacht maakte burgemeester Harm-Jan van Schaik een voorlopige uitslag bekend. Hij benadrukte meermaals dat dit een voorlopige uitslag was omdat de zetelverdeling nog wel wat kon veranderen. En dat is zeker wat er gebeurd is. De zetelverdeling staat er behoorlijk anders voor dan vannacht. 

Harderwijk Anders is de grootste partij met zes zetels.

Maar ook de VVD mag plaats nemen in de raad met zes zetels. Dat betekent dat ze er één bij hebben gekregen, vannacht was dit nog vijf. Christen Unie houdt de vijf zetels zoals de voorlopige uitslag. Het CDA was vannacht erg teleurgesteld toen duidelijk werd dat ze flink wat zetels moeten inleveren. Maar vandaag blijkt dat ze niet op drie maar vier zetels uit komen. 

                                           Lees ook: Grote winnaars en flinke verliezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

PvdA blijft op steken op twee zetels. D66 heeft een zetel gewonnen, dit was vannacht al bekend en blijft ongewijzigd. Zij mogen plaats nemen met drie zetels. Gemeentebelang was al niet tevreden met de behaalde twee zetels maar vanmorgen bleek dat ze er nog één moeten inleveren, zij komen uit op één zetel. Groen Links en SGP zijn allebei nieuwkomers in de raad. Vannacht leek het erop dat Groen Links binnen zou komen met twee zetels maar dat is terug gebracht naar één. SGP was al erg tevreden met één zetel en dat blijft ook zo.
 
Harderwijk Anders 6
VVD 6
Christen Unie 5
CDA 4
D66 3
PvdA 2
Gemeentebelang 1
GroenLinks 1
SGP 1
Van der Veere 0
Wij Harderwijk Hierden 0