Visserijconcert verhaalt over tijden van vroeger

Door Petronella Polinder - Nog een paar weken dan is het opnieuw tijd voor het Visserijconcert in de Grote Kerk van Harderwijk. Dit jaar voor de derde keer, op de laatste zaterdag van augustus, de 25e. 

“Dat was in het verleden traditiegetrouw de Visserijdag. Een dag speciaal in het teken van de visserij in Harderwijk. Deze dag is inmiddels samengevoegd met de Aaltjesdagen.

Toch willen wij op de traditionele Visserijdag een stukje traditie en historie in leven houden”, zegt dirigent Adriaan Bruinink.

Tijdens het Visserijconcert wordt stilgestaan bij de Visserij zoals die vroeger in Harderwijk was. “Naast een mooie periode, ook een tijd met verdriet en armoede. Bijzonder is dan ook dat oud-vissers en oud-Harderwiekers dit concert bezoeken, vaak even moeten slikken als bepaalde momenten in het programma plaatsvinden.”
 
Meteen na het concert van 2017 is de organisatie begonnen met het vastleggen van de deelnemers voor dit jaar. “Het concert wordt gegeven in de zomervakantie en dan moet je alle partijen op tijd vastleggen, ook de Grote Kerk.” En dat laatste is heel belangrijk, want niet zomaar elke plek is geschikt voor dit concert. “De Visserij en Kerk horen in Harderwijk bij elkaar. De Grote Kerk een van de meest bijzondere gebouwen in Harderwijk, met haar bijzondere en mooie akoestiek. De koren, het orkest en de ambiance kloppen daar volledig.”
 
Na het vastleggen van de koren, de musici en de Grote Kerk, begint het zoeken naar sponsoren en subsidies. Want zonder financiële steun, is het concert niet haalbaar. “Gelukkig zijn er ook dit jaar weer genoeg (Harderwijkse) bedrijven gevonden die ons een warm hart toedragen.” Daarna moeten kaarten en posters ontworpen en gedrukt worden en moet er een programma worden gemaakt. Al met al is de organisatie wel een heel jaar, met drukke en minder drukke momenten, bezig met het organiseren van het Visserijconcert.
 
Grote publiekstrekkers zijn volgens Bruinink het Urker Mannenkwartet, de Aalzangers uit Harderwijk, het Hierdens Mannenkoor en Gelre Brass uit Harderwijk. “Dries van den Berg zal op zijn eigen en unieke wijze de geschiedenis van de visserij in Harderwijk en rond de voormalige Zuiderzee toelichten.”
 
De vorige twee edities zat het middenschip van de Grote Kerk bijna vol. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel belangstelling. “De entree is laag gehouden met vijf euro per kaartje. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen.” Kaarten zijn verkrijgbaar bij Dries van den Berg en de IJszaak. Het concert begint om 19.30 uur, de kerk is open om 19.00 uur.
 
“Tijdens het Visserijconcert geven wij ook een Harderwijkse Vereniging die betrekking heeft op de geschiedenis van Harderwijk een gift”, zegt Bruinink. Vorig jaar was dat de Molenstichting. “Dit jaar willen wij de Stichting Vrienden van de Grote Kerk een donatie geven voor de grote restauratie van de kerk en de unieke beschilderingen in de kerk.”
 
 
 

Timeflex Jobcentre

Adresgegevens

Verkeersweg 57
3842 LE Harderwijk

Telefoon

T. 020-2405533

Meer info