Village People helpt gemeente Harderwijk veelkleurig te zijn

Door Petronella Polinder - Net voor het nieuwe jaar is Harderwijk officieel een Regenbooggemeente geworden, de 49e in Nederland. 

Wethouder Gert Jan van Noort tekende afgelopen 19 december, onder toeziend oog van Steven van Geelen (een van de initiatiefnemers van Village People), de intentieverklaring Regenbooggemeente van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Stadspartij Harderwijk Anders, VVD en D66 dienden daarvoor in november 2017 een motie in en kregen de hele raad mee.

En nu? De intentie is er. Harderwijk wil een gemeente zijn waar iedereen zich geaccepteerd en welkom voelt. Een gemeente waar iedereens elkaars hand mag vasthouden en waar liefde tussen mensen van dezelfde sekse zichtbaar mag zijn. Maar hoe moet dat vorm krijgen? Want veel meer dan een veelkleurige sticker, is het nu nog niet. En daar stapt Village People in.

Arnold Posthumus, Steven van Geelen en Mariette Raap willen van alle Harderwijkers, de LBGTI+’ers en de rest, horen wat zij nodig hebben, wat zij missen en willen van Harderwijk.

Daarom organiseren ze op zondag 11 maart een Regenboog Conferentiemiddag. Want, “het kan juridisch allemaal goed geregeld zijn, maar wat merken LBGTI+’ers daarvan op school, in de kerk, op het voetbalveld, in het verzorgingstehuis of in de discotheek?”, aldus Village People.

De organisatie wil LBGTI+’ers in Harderwijk en omgeving als groep zichtbaarder maken. Laten zien dat zij een heel gewoon leven hebben, werken en wonen in deze maatschappij, net als ieder ander. “En wij willen barrières omverwerpen, zodat iedereen zichzelf durft te laten zien en zichzelf durft te zijn. Daarvoor hebben wij niet beleidsmakers nodig maar iedereen in de maatschappij.” Want, “het regenboogconvenant is een feit, maar hoe gaan we daar in Harderwijk een succes van maken? Hoe maken wij de stap van ‘getolereerd worden’ naar ‘geaccepteerd worden’?”.
  • Wanneer? Zondag 11 maart, 14 – 18 uur.
  • Waar? In de Mess, aan de Mecklenburglaan 3
  • Met wie? De middag wordt geleid door Hans Goedkoop, oud-Ermeloër en bekend van het televisieprogramma ‘Andere tijden’. Er zijn drie sprekers en de muzikale omlijsting is in handen van Dean and the Moonboys.
  • Voor wie? Iedereen uit Harderwijk die graag meedenkt over de invulling van het Regenboogconvenant. 
Aanmelden is even nodig en kan via info@villagepeople.nl