Vijf jaar Jongerencoach Harderwijk

Vrijwilligersorganisatie en burgerinitiatief Jongerencoach bestaat deze lente vijf jaar.

Om daar bij stil te staan, trokken vrijdagavond 24 april circa zestig bestuursleden, coördinatoren, coaches, jongeren en genodigden naar Landstede in Harderwijk waar het ‘ContactMoment' plaatsvond.

 

Programma
De muzikale opening van het ContactMoment was in handen van twee meiden van Talent House uit Harderwijk. Onder leiding van Jan Verweij werd vervolgens door de bestuursleden teruggekeken op de onstaansgeschiedenis en de afgelopen jaren. Aan het woord kwamen ook coaches en jongeren begeleidt door coaches. Tussendoor werd er gerapt. Aan het einde van het programma vertelde Theo Duijker van Enspiratie over de gedachte achter zijn organisatie namelijk:  iedereen heeft loonwaarde, ongeacht zijn of haar beperkingen. Het programma werd afgesloten met een ContactBorrel.

 

Jongerencoach
Jongerencoach ontstond vanuit het idee dat iedere jongeren toegang zou moeten hebben tot een luisterend oor en iemand die zich voor hem of haar interesseert. Er werden coaches geworven die met de jongeren meedachten. Het betrof jongeren die vastliepen op school, geen werk konden vinden, behoefte hadden aan een dagstructuur en/of een gebrek hadden aan sociale vaardigheden. Lang niet altijd is de behoefte van de jongere direct duidelijk. Soms wordt een tipje van de sluier pas opgelicht na een aantal gesprekken. Als de jongere het wenst dat de coach meegaat naar een gesprek op school, het UWV of welke instantie dan ook, dan is dat ook mogelijk. Het is maatwerk en out of the box denken.

 

Jongerencoach bestaat uit drie bestuursleden en vier coördinatoren. De vier coördinatoren zijn verantwoordelijk voor vier regio's: Zeewolde; Harderwijk; Nijkerk, Putten, Ermelo en de laatste regio beslaat Elburg, Nunspeet en Oldebroek. De coördinatoren coachen op hun beurt weer de coaches die meedenken met de jongeren. Op jaarbasis worden in totaal tussen de 30 en 40 jongeren gecoacht. Het werk van Jongerencoach wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren. Voor meer informatie, sponsoring en aanmelding: www.stichtingjoco.nl.