Verstoren groepen suppers ’s winters de natuur?

Door Harry Schipper – ’s Zomers groepsgewijs suppen op het Wolderwijd of Veluwemeer heeft geen negatieve gevolgen voor de natuur, maar ’s winters zou dat toch wel eens anders kunnen liggen.

Aanvullend onderzoek moet daarom uitwijzen welke effecten deze snel in populariteit toenemende watersport heeft op de Randmeren, die gelden als belangrijke Natura 2000-gebieden

Dat schrijven B en W in antwoord op schriftelijke vragen van het VVD-raadslid Noah Lammerts van Bueren. Zij en haar fractiegenoten, evenals een (onbekend) aantal beoefenaars van het suppen, vinden het maar raar dat er gedacht wordt dat suppen in groepsverband in de wintermaanden een verstorende invloed kan hebben op het waternatuurgebied.  Totdat duidelijk is of dat zo is, geldt er voor suppen in groepsverband ’s winters voorlopig een verbod, dat – omdat het om Natura 2000-gebieden gaat – in principe door de provincie wordt gehandhaafd.

“Een groep suppers beweegt zich over het algemeen op afstand van elkaar door het water, zonder daarbij veel geluid te creëren en, in tegenstelling tot vele andere watersporters, met geringe snelheid”, stelt het VVD-raadslid. “Wij zien dan ook niet in op welke manier dit belastend is voor de betreffende natuur”.

Noah Lammerts van Bueren vindt dat er verkeerd om wordt geredeneerd: “Het bevreemdt ons dat het verbod blijkt te gelden, omdat ‘niet uitgesloten kan worden dat het verstorend werkt voor de natuur’. Wij zouden deze sport als gemeente een warm hart moeten toedragen en deze positieve grondhouding heeft de gemeente tot op heden ook regelmatig laten zien”. Ze stelt verder dat het verbod om in de wintermaanden in groepsverband te suppen ‘een flinke beperking vormt voor suppers en ondernemers in deze branche’.

B en W vinden dat suppen ‘een waardevolle aanvulling is op het recreatieaanbod op het Wolderwijd’. Tegelijk ook stellen ze dat ‘deze activiteiten verenigbaar moeten zijn met andere belangen die in het gebied spelen, zoals natuurbelangen’. De bestuurders willen daarom dat er eerst wordt onderzocht onder welke voorwaarden groepsgewijs suppen in de wintermaanden mogelijk is.

Uiteindelijk moet de provincie besluiten of in Natura 2000-gebied suppen wel of niet kan worden toegestaan. B en W, die hierover met de provincie gaan overleggen, hebben wel al zo hun opvattingen over de kwestie: “We zetten in op het jaarrond mogelijk maken van recreatief gebruik van het water, waaronder suppen”.  

Harderwijk neemt zelf het initiatief voor het onderzoek naar de effecten van suppen in de wintermaanden. In die periode overwinteren er – ook voor Nederlandse begrippen – grote aantallen watervogels op en langs het water en vormen de Randmeren ook in het voor- en najaar (nog) een aantrekkelijk rust- en voedselgebied voor overtrekkende trekvogels. Toch gaat de gemeente Harderwijk er bij de provincie op aandringen om, zolang het onderzoek loopt, niet handhavend op te treden tegen mensen die, ondanks het winterverbod, tóch besluiten om in groepsverband te gaan suppen.