Verbouwing Harderwijkse Molen gaat definitief door

Door Petronella Polinder - De weg is vrij voor de grootse nieuwbouwplannen van de Harderwijkse Molen Stichting. Een bakkerijmuseum, met een nieuwe toiletgroep volledig toegankelijk voor de minder-validen en een educatieve ruimte, een soort lokaaltje, waar bijvoorbeeld lezingen worden gegeven. 

De eerste plannen en geuite wensen dateren al van vier jaar geleden. “Dat lijkt een hele tijd, maar als je ziet wat je aan vergunningen allemaal aan moet vragen, valt dat nog best mee”, zegt secretaris Carel van den Heuvel.

“We hebben begrepen dat de weg voor nieuwbouw nu helemaal vrij is, nu de zienswijze van onze buren (Veluvia, red.) door de gemeente niet wordt gedeeld”, aldus penningmeester Aalt Boonen. Dat betekent geenszins dat de verhoudingen tussen het Harderwijker Molen bestuur en de eigenaren van Veluvia nu verstoord zijn. “Nee hoor, de buurman had ook nog gezegd: ‘zoals jullie het nu gaan doen, gaan wij akkoord’. Dus er is geen twist tussen ons.”

Op de site van de stichting zijn de tekeningen van de nieuwbouwplannen te zien. “Zo komt het er ook uit te zien. Er is een kleine wijziging gedaan. Aan de kant van Veluvia komen er twee ramen bij. Daar ging het in de zienswijze ook deels over. Ze wilden liever niet tegen een dichte muur aan kijken, maar wat bedrijvigheid zien”, aldus Van den Heuvel. Een kleine moeite die aanpassing en een die het bestuur graag deed.

Het groene licht is dus gegeven, maar financieel is het plaatje nog niet helemaal rond. “We zoeken nog wel wat sponsoren.

Voor het museum, is het geld er, mede dankzij een gift van de gemeente Harderwijk van 50.000 euro, maar voor de educatieve ruimte is het geld er nog niet”, aldus Boonen. Hij legt uit dat de nieuwbouwplannen, die veel geld kosten, nodig zijn om toekomstbestendig te blijven. “Het onderhoud van zo’n kale molen kost best wel wat geld. Met het museum en ruimte voor workshops, hopen we in de toekomst genoeg geld te verdienen om rond te komen.”

Molen de Hoop Harderwijk