‘Verbinder’ moet ambities als regenbooggemeente waarmaken

Door Harry Schipper – In de Harderwijkse politiek gaan steeds meer stemmen op om binnen de gemeente iemand aan te stellen die zich gaat inzetten voor een nóg ambitieuzer gemeentelijk beleid om Harderwijk als regenbooggemeente goed op de kaart te zetten.
 

De gemeente wil dat net als iedereen die in Harderwijk woont of bezoekt ook lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI) zich zowel veilig, prettig als thuis voelen.

Harderwijk wil dat de komende jaren doen door een lokaal beleid dat bestaat uit drie pijlers: zichtbaar welkom, duurzaam contact en als derde voorlichting en educatie. Dat beleid staat beschreven in de Beleidsnotitie Regenbooggemeente 2020-2023. En daarover gingen de politieke fracties tijdens de jongste raadsvergadering met elkaar in debat.

Dat debat was aangevraagd door D66 en SGP. D66 wil dat de gemeente meer betekent voor de LHBTI-ers die hier wonen of de stad bezoeken. Raadslid Anke Buurman-Kuiper vindt de huidige 10.000 euro, die de gemeente daarvoor op incidentele basis beschikbaar stelt, ‘niet toereikend’.

Harderwijk telt, op basis van landelijke cijfers die zeggen dat zo’n zes à zeven procent LHBTI is, ongeveer 3000 ‘roze’ inwoners. Zij hebben relatief veel vaker gezondheidsissues, zoals psychische klachten en depressies. Zelfs twee keer zo vaak emotionele en gedragsproblemen. Ook lopen roze inwoners  meer kans op eenzaamheid en wordt er (vooral onder jongeren) vaker (een poging tot) zelfmoord gedaan.

Voor het D66-raadslid zijn dit allemaal argumenten om de gemeente te vragen om meer ambitie te tonen. Tijdens het debat over de stelling ‘Het regenboogbeleid is onvoldoende ambitieus’ toonde ze zich wel tevreden over hoe snel Harderwijk al probeert om voor LHBTI-ers een gastvrije stad te zijn en dat ook de meeste andere raadsfracties daar zo over denken. Maar er moet volgens haar veel meer gebeuren. En het kan in haar optiek ook niet voor het overgrote deel worden overgelaten aan de vrijwilligers van de Stichting Village People, die het meeste werk voor de LHBTI-gemeenschap in en om Harderwijk verzetten.

Buurman wil daarom bij de volgende vergadering, wanneer de raad wordt gevraagd om de beleidsnotitie vast te stellen, met een amendement komen. Ze daagde de andere fracties uit hierover mee te denken en polste alvast of ze dat willen doen door structureel geld vrij te maken waarvoor een ambtenaar kan worden aangesteld of vrijgemaakt, die zich specifiek gaat bezighouden met het uitwerken van voornemens en voorstellen om Harderwijk aantrekkelijker te maken voor roze inwoners en bezoekers. “Dat moet een verbinder zijn, een aanjager”, aldus Buurman.

De SGP wilde bij monde van eenmansfractielid Jan van Panhuis debatteren omdat hij vindt dat de regenboognotitie ‘de toets van de bijbel niet kan doorstaan’. “Immers, de heere geeft ons in  zijn woord heel duidelijk aan dat het huwelijk tussen man en vrouw de enige samenlevingsvorm is, waarin ook de beleving van seksualiteit is ingebed en andere samenlevingsvormen afwijst. Daar vind ik in deze notitie niets van terug”, aldus de SGP-er. “Het zou toch, naar onze overtuiging, de boodschap van de notitie moeten zijn om het huwelijk tussen man en vrouw als enige samenlevingsvorm, te bevorderen en als overheid uit te dragen”. Van Panhuis voegde daaraan toe dat ‘dat ook eeuwenlang in Nederland de norm is geweest”.

Hij benadrukte dat hij en zijn partij ‘beslist tegen iedere vorm van discriminatie zijn’ en ook dat een afwijkend standpunt als dat van de SGP van een seculier of liberale mening of overtuiging er niet toe mag leiden dat ‘wij onze medemens om zijn of haar geaardheid daarom minder achten. “Laat duidelijk zijn: iedereen dient zich in onze gemeente veilig en als medemens geaccepteerd te voelen”.

VVD-raadslid Menno Doppenberg, die speciaal voor het debat zijn roze colbert uit de kast had getrokken, gaf aan dat veel LHBTI-ers uit de regio graag naar de wekelijkse ontmoetingsbijeenkomsten in Harderwijk komen, ‘omdát ze zich veilig en ook gelijkwaardig behandeld voelen’. Hij gaf aan trots te zijn op Harderwijk en hoe ver de stad al is gekomen. Maar ook wat de VVD betreft mag Harderwijk er meer geld en capaciteit voor over hebben. Wethouder Gert-Jan van Noort gaf ook duidelijk aan ‘echt trots te zijn’ op wat er in Harderwijk al is bereikt. Hij liet alvast doorschemeren dat wat hem betreft er best structureler mankracht en middelen vanuit de gemeente kunnen worden ingezet om de ambities van regenbooggemeente waar te kunnen maken.