Uniek kunstproject in Harderwijk

Woont u in Harderwijk of omgeving? Of heeft u deze stad de afgelopen tijd bezocht? Dan is uw oog vast een keer gevallen op één van de kunstwerken van Patrick Visser. 

In Harderwijk kunt u een gorilla, een olifant, een leeuw en een krokodil van de hand van deze kunstenaar te bewonderen

Stuk voor stuk zijn het kunstwerken van wereldformaat. Kunstwerken met een bijzonder verhaal. En dat verhaal delen we graag met u. Omdat we als Rabobank de eer hebben om hier een aandeel in te hebben via projectsponsoring.

Het begon allemaal met een kennismaking. Henry Staal, mededirecteur van het internationaal opererende bedrijf Reukema Recycling uit Harderwijk en kunstenaar Patrick Visser ontmoetten elkaar via een bevriende relatie van Henry Staal. Deze man bracht de twee met elkaar in contact, omdat hij een goede match voorzag. En inderdaad, het klikte. Een uitnodiging door Henry Staal aan Patrick Visser om aan de slag te gaan met materialen op de werkplaats in Harderwijk volgde. Een hele stap buiten de zo geliefde kaders voor de autistische kunstenaar uit Leiderdorp. Maar met de hulp en begeleiding vanuit Reukema wist hij zijn grenzen te verleggen.

Eerder reisde hij met de trein naar Harderwijk en moest hij exact op afgesproken tijden bij het station worden opgehaald. Die drempel heeft hij allang overwonnen. Tegenwoordig reist hij zelfstandig met de auto. En dankzij het succes van zijn kunstwerken komt hij hoe langer hoe meer in contact met mensen. De collega’s van Reukema zijn dan ook apetrots op hem. Ook in zijn kunstwerken is zichtbaar dat de kunstenaar een enorme persoonlijke groei heeft doorgemaakt. Zelf is hij redelijk nuchter onder de aandacht die er voor zijn kunstwerken is gerezen.

Hij vindt het vooral gewoon leuk om ‘zijn ding’ te kunnen doen. Patrick: ‘Ik begin bij de kop. Dat is het belangrijkste onderdeel. Als die op orde is, komt de rest vanzelf goed.’ Henry Staal is ontzettend trots op zijn protegé. ‘Dit is slechts een begin. Harderwijk reageert enthousiast op de werken van Patrick. Maar ook buiten Harderwijk komt er van alles in beweging. Er gaan nieuwe deuren open. En dat brengt mooie, nieuwe kansen voor Patrick met zich mee. Zo hebben we intussen al concrete plannen om op tournee te gaan. Op termijn misschien zelfs internationaal. Maar Patricks kunstwerken zijn niet te koop. Onder geen enkele voorwaarde.’ 

Kunstwerk Patrick Visser krokodil staal foto Ton Pors
Foto: Ton Pors