Twijfels over positieve effecten mocht Lelystad Airport openen

Door Harry Schipper – Raadsfractievoorzitters van GroenLinks en PvdA, Wietske Hollanders en Wilco Bos, zijn niet gerust op de bedreigingen en hinder voor Harderwijk en Hierden als de regering besluit om Lelystad Airport te openen.

De twee raadsleden denken ook dat de opening van het poldervliegveld voor met name vakantievluchten, geen enkel effect heeft op de economie en werkgelegenheid  in Harderwijk

In een brief aan het college van B en W uitten ze hun zorgen en vragen meteen ook of B en W er wellicht anders over denken. Hollanders en Bos vinden dat de gemeente Harderwijk in lijn met haar beleid moet investeren in duurzame, toekomstbestendige reismogelijkheden, die het klimaat niet verder belasten.  Reizen moet straks energieneutraal kunnen en moet de natuur zo min mogelijk verstoren, zo vinden ze. Van B en W willen ze weten of die er ook zo over denken.

De twee partijen vragen B en W ook of zij met hun van mening zijn dat de solidariteit met omliggende gemeenten, ‘die nog meer hinder gaan ondervinden van de commerciële luchtvaart dan Harderwijk en Hierden’, een belangrijke rol moet spelen in het standpunt over de uitbreiding van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart.

De twee Harderwijkse raadsfracties willen met hun schriftelijke vragen de discussie in de gemeentepolitiek over Lelystad Airport losmaken, zo licht Wietske Hollanders desgevraagd toe. "“De druk om Lelystad Airport te openen neemt toe. In het huidige kabinet zijn er voorstanders voor de opening. En eerder dit jaar zei ook onze eigen burgemeester de opening van het vliegveld als een kans te zien, waarop omliggende gemeenten zouden moeten inspelen”.

“Is dat wel zo?”, vraag het GroenLinks-raadslid zich nu af. “Krijgt Harderwijk extra werkgelegenheid door het vliegverkeer? Ik geloof dat niet zomaar. Wij zijn geen voorstander van het openen van het vliegveld voor vakantievluchten, omdat het vliegtuiglawaai het woon- en leefgenot van onze inwoners aantast. Het tast juist de recreatieve waarde en aantrekkingskracht van onze gemeente aan”.

Hollanders hekelt het standpunt van andere politieke partijen die zeggen er weinig mee te maken te hebben. “Dat is natuurlijk onzin. Als gemeente moet je over je eigen stadsgrenzen heen durven kijken. Bovendien krijgen wij zeker te maken met geluidshinder, meer CO2- en stikstofuitstoot, kortom negatieve gevolgen voor onze omgeving en het klimaat. Dan kun je hier in Harderwijk nóg zo je best doen om het allemaal zo goed mogelijk te doen voor onze leefomgeving, maar dat wordt dan allemaal teniet gedaan als er straks over Natura-2000-gebieden en vlakbij ons telkens van die dikke vliegtuigen opstijgen en landen”.

Hollanders en Bos zijn er ook niet gerust op dat de extra stofuitstoot van het vliegveld zonder gevolgen blijft voor de woningbouw. Hollanders: “Er is woningnood, maar straks mogen er geen nieuwe woningen gebouwd worden. Dat probleem speelt hier, maar in bijvoorbeeld in de regio Zwolle en in de Achterhoek is het nóg erger. Ik vind dat we als Harderwijk onze stem moeten laten horen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen”.