Tips tegen stinkend afval in de container

Uw container voor groente, fruit, tuinafval, wordt één keer in de 14 dagen geleegd. Wilt u stank in deze warme periode voorkomen? 

Tips tegen stinkend afval in de container

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval en daardoor geuroverlast. 
  • Een krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u ook droog GFT-afval op de bodem van de GFT-container leggen. Uw container blijft dan ook schoon. - Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant of een stuk keukenrol. U kunt ook een biologisch afbreekbaar zakje gebruiken. Dergelijke zakjes zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.
  • Laat bij langere afwezigheid de GFT-container leeg achter of vraag buren de container aan de weg te zetten.
  • Zet de deksel van de GFT-container op een kier. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor anaerobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces dat de stank veroorzaakt op gang te brengen. 
  • Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
  • Laat het GFT-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de GFT-container te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht).
Door uw groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. GFT-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien!  Meer informatie vindt u op www.afvalmeerwaard.nl.