Tentoonstelling ‘Boten bij de vis’ in Stadsmuseum Harderwijk Maak kennis met de vissers, schepen en werven

Afhankelijk van het seizoen en de visstand werd op de Zuiderzee op verschillende soorten vis gevist.

Dat vergde veel van een schip: het moest niet alleen snel en goed kunnen zeilen, maar ook voldoende plaats bieden om de gevangen vis vers op te slaan. Bovendien moest een schip veilig en sterk zijn voor de grillige Zuider- en Noordzee.

In de tentoonstelling Boten bij de vis maak je kennis met de vissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. Op zaterdag 13 januari om 14.00 uur opent Boten bij de vis voor het eerst haar deuren voor genodigden in Stadsmuseum Harderwijk. De tentoonstelling is voor het publiek gratis toegankelijk van 13 januari tot en met 4 februari.

Spreekstalmeester Stephan Kraan wisselt tijdens de opening a.s. zaterdag van gedachten met twee Harderwijker experts, Evert van der Meer en Robert Oosterhof over waar de vissers en botenbouwers stonden op 13 januari 1918, precies honderd jaar geleden.

De spil van het bestaan

De Zuiderzee vormde de spil van het bestaan voor de dorpen en steden rond het water, en de visserij was hier één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Voor vissers zijn de schepen waarmee ze uitvaren van het grootste belang. Rond de visserij ontwikkelde zich een ware industrie: scheepswerven, zeilmakerijen en touwslagers speelden allemaal hun eigen rol in de Zuiderzeeeconomie.

Met de afsluiting van de Zuiderzee en de komst van metalen schepen, raakten de houten schepen in onbruik voor de visserij. Sommige kregen een nieuwe functie in de pleziervaart. De overgebleven scheepswerven richtten zich op scheepsonderhoud of andere vormen van
scheepsbouw. In de tentoonstelling Boten bij de vis zie je modellen van schepen, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Reizende tentoonstelling

Negen musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling Boten bij de vis neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van januari 2018 tot en met januari 2020 langs acht musea uit het netwerk. Kijk op Zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Boten bij de vis kunt bezoeken.

Over Netwerk Zuiderzeecollectie

Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het netwerk ging van start in oktober 2016. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De deelnemende instellingen richten zich op een digitale presentatie van de collecties, het uitwisselen van kennis en ervaring, het stimuleren van bruikleenverkeer en het realiseren van twee reizende tentoonstellingen: Boten bij de vis en Jong gekleed, oud gedaan. 

De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.

Expositie Boten bij de Vis Stadsmuseum Harderwijk