Tactus en ZorgDat organiseren regionale KOPP / KOV tienergroep vanaf 17 september

​Het is voor een kind niet gemakkelijk wanneer een van zijn ouders (psychiatrisch) ziek of verslaafd is. Ouders willen het beste voor hun kind en willen de kinderen niet met hun ziekzijn belasten. Toch voelen kinderen feilloos aan wat er aan de hand is.

Ieder kind gaat op zijn eigen manier om met de ziekte van ouders. Het ene kind gaat piekeren, de ander wordt zorgzaam, boos of laat probleemgedrag zien. In deze situatie hebben zowel ouders als kinderen ondersteuning nodig.

Voor deze kinderen start vanaf 17 september een KOPP/KOV groep in Harderwijk. Een groep voor tieners van 12 tot 16 jaar oud. De groep wordt georganiseerd door Bas Evers van Tactus in samenwerking met Rozemarijn van Lier, mantelzorgconsulent van ZorgDat en ervaringsdeskundige als KOPP-kind.

De KOPP/ KOV – groep is een preventiegroep en richt zich op:
  • Vergroten van beschermende factoren in het kind zelf (veerkracht) en zijn/haar omgeving.
  • Het voorkómen of beperken van (de kans op) (verslavings- en/of psychische) problemen bij kinderen die opgroeien in een gezin (met vader en of moeder) waarin verslavings- en / of psychische problemen zijn (geweest)
  • Ontspanning, afleiding en lotgenotencontact voor deze jonge mantelzorgers
Hierbij hebben we een volgend doel:
  • Het doorbreken van trans-generationele verslavings- en psychische problematiek. Bijna 17% van de Nederlandse kinderen onder de achttien jaar hebben een ouder met een psychische stoornis of verslavingsproblematiek. Kinderen die opgroeien in een gezin (met vader en of moeder) waarin deze problemen zijn (geweest) lopen het risico om verschillende problematiek of stoornissen te ontwikkelen. Verschillende factoren dragen bij aan of beschermen tegen de ontwikkeling van verslavings- en / of psychische problematiek bij kinderen die opgroeien in een gezin (met vader en of moeder) waarin deze problemen zijn (geweest). Enkele van deze beschermende factoren zijn: betrokkenheid in sociale activiteiten, een hechte en warme relatie met minimaal één volwassene in een verzorgende rol en veerkracht. De KOPP / KOV groep is gericht op het bevorderen van veerkracht bij kinderen die opgroeien in een gezin (met vader en of moeder) waarin verslavings- en / of psychische problemen zijn (geweest).
Is de KOPP/KVO tienergroep iets voor uw kind? Of kent u kinderen die opgroeien in deze situatie?

KOPP/KVO groep 12 – 16 jaar
  • Leeftijd 12-16 jaar
  • Start woensdag 17 september 2020
  • Locatie: jongerencentrum Talenthouse – Johanniterlaan 10 Harderwijk
Meer informatie / aanmelden
De groep is bedoeld voor kinderen die in Harderwijk, Ermelo, Putten, Oldebroek, Nunspeet en Elburg wonen. Een groep kan maximaal uit 8 deelnemers bestaan. Zie ook bijgevoegde poster voor meer informatie. Voor algemene vragen over de KOPP/KVO groepen mail naar: [email protected] · 12 – 16 jarigen groep mail/bel naar Bas Evers: [email protected], telefoon 06 106 893 64 of Rozemarijn van Lier: [email protected]

Na aanmelding zal met ouder(s) en kind een persoonlijk kennismakingsgesprek plaatsvinden om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Uiteraard kan men op verzoek tussentijds ook contact houden.

Andere groepen op de Noord-Veluwe

Naast deze groep organiseren collega’s Evelyne van Dijk en Nikita van Taarling ook groepen.

Evelyne van Dijk organiseert een groep voor 8-12 jarigen in Ermelo. Meer informatie via: [email protected]. Deze groep start vanaf 7 september. Ook is zij contactpersoon voor de groep ‘Piep, zei de muis’ voor kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar.

Nikita van Taarling organiseert een groep voor 12-16 jarigen in Oldebroek. Meer informatie via: [email protected]. Deze groep start vanaf 7 oktober.

Liever 1-op-1 contact? Of via internet?

1-op-1 gesprekken zijn ook mogelijk. Bel, app of mail dan met Bas Evers – 06 106 89364. Ook kunt u kijken op de website www.kopstoring.nl (voor 16+ ‘ers)

Alles op zijn Kopp!