Taal in Harderwijk in het zonnetje gezet

Bij de Bibliotheek Noordwest Veluwe is de taal de afgelopen week volop in de aandacht geweest. Wethouder Gert Jan van Noort heeft met taalvrijwilligers en taalleerders een taalwandeling gemaakt door het oude centrum van Harderwijk. 

Taalcoördinator Fatima Essabani is genomineerd voor de landelijke Taalheldenprijs 2018.

De Stichting Lezen & Schrijven zet met de Taalheldenprijs mensen die bijzonder actief zijn op het gebied van laaggeletterdheid in het zonnetje. De taalcoördinator van de Bibliotheek Noordwest Veluwe, Fatima Essabani, is taal-bruggenbouwer in Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Putten. Ze heeft in een paar jaar tijd een goed netwerk opgebouwd en een aantal taalprojecten opgezet. Onder haar leiding en via de Bibliotheek zijn op dit moment honderd taalvrijwilligers actief. Ze werken samen met bijna 250 mensen die beter Nederlands willen leren omdat het een nieuwe taal voor hen is, of omdat ze niet zo goed hun eigen taal kunnen lezen en schrijven.

In totaal zijn er in het gebied van de Bibliotheek Noordwest Veluwe duizenden laaggeletterden.

In heel Nederland gaat het om bijna 2,5 miljoen mensen.
 
Harderwijk
Wethouder Gert Jan van Noort liep maandag 3 september de wandeling samen met vijfentwintig taalvrijwilligers en een paar taalleerders. De wandeling is speciaal gemaakt voor de week van de Alfabetisering maar kan het hele jaar worden gelopen. De route gaat dwars door het oude Harderwijk.

Door middel van vragen kan de nieuwe inwoner van Nederland kennismaken met de geschiedenis van de stad en veel woorden leren en oefenen.

Op elke straathoek ligt een gespreksonderwerp. De route is te vinden op de website van de Bibliotheek www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl.
 
Prijs
Op 24 januari 2019 worden de landelijke TaalHelden bekend gemaakt. Zij krijgen uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de TaalHeldenprijs 2018 uitgereikt.