Super plaatst lunchkraampje voor scholieren

Door Harry Schipper – Supermarkten in Harderwijk mogen het komende halfjaar buiten een kraam plaatsen bij hun supermarkt om tijdens de lunchpauze eten en drinken te verkopen aan scholieren.
 

De gemeente verleent hen desgevraagd tijdelijke vergunningen, omdat het voor de supermarkten anders lastig wordt om in coronatijd de piekdrukte van scholieren goed te reguleren.

Eigenaar J. Daamen van de Jumbo in Stadsweiden klopte als eerste bij de gemeente aan met het verzoek om kraampjes buiten op het terrein bij de supermarkt te plaatsen omdat het tussen de middag, als de scholieren lunchpauze hebben, telkens topdruk wordt in hun supermarkt. De scholieren komen dan massaal wat lekkers kopen.

De supermarkten hebben daarvoor wel al oplossingen bedacht, zoals kluisjes, de inzet van meer personeel en het openstellen van alle kassa’s. Toch lukt het niet altijd om daarmee de wachttijd terug te dringen en de ontstane overlast in te perken. Juist in deze coronatijd, zo betogen de supers, kan een te grote toestroom ertoe leiden dat hun klanten dan niet de anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Met het plaatsen van verkoopkraampjes buiten kan de piekbelasting ín de winkels worden voorkomen en de covid-19-maatregelenworden geborgd, vinden ook B en W. Ze hadden eerder ook al een brief gekregen van het CBL, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, waarin werd gevraagd om met de supermarkten mee te denken. Het alternatief is om de scholieren bij de ingang beperkt toe te laten, maar dat zien B en W ook niet zitten. Ze denken dat de wachtende scholieren daardoor de toegang blokkeren en zo overlast veroorzaken.

De verkoop vanuit de kraampjes mag alleen tussen half elf en half twee. Over een maand volgt eerst een evaluatie om te bekijken of het ook echt effect sorteert. Naar verluidt werkt de Jumbo in Stadsweiden ook een definitiever alternatief voor de kraamverkoop. De super is met de gemeente in gesprek over een loket waar men aan de buitenzijde van de Jumbo etenswaren kan kopen.

Behalve de Jumbo in Stadsweiden maken andere supermarkten in Harderwijk nog geen gebruik van de mogelijkheid om met een tijdelijke vergunning een lunchkraam voor scholieren te plaatsen.