Stille Wei krijgt nieuwe invulling

Door Petronella Polinder - Het grasveld langs de stadsmuur, in het verlengde van de boulevard, krijgt een hele nieuwe invulling. 

Niet langer een extra parkeerplaats voor het Dolfinarium of een halve ijsbaan, maar een plek van rust.

Waar inwoners en toeristen kunnen genieten van het uitzicht op het Veluwemeer voor zich en rechts de nieuwe boulevard.
 
In september 2017 werd aan omwonenden en belanghebbenden gevraagd wat er moest gebeuren met het gebied De Wellen, zoals de Stille Wei officieel heet. Een groep van zo’n vijfentwintig inwoners, ondernemers en andere vertegenwoordigers is vanaf eind oktober actief aan de slag gegaan met mogelijke invullingen. Daar kwamen acht scenario’s uit, die in de afgelopen maanden zijn besproken. De klankbordgroep heeft de acht ideeën terug gebracht naar twee realistische, uitvoerbare scenario’s. Deze worden aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Het college besluit welk voorstel er naar de gemeenteraad gaat.

Scenario ‘Eilandhoppen’

In deze planschets zijn twee eilandjes opgenomen. De poort van de Blauwverversteeg is een soort deur naar de binnenstad en de ‘plint’ langs de stadsmuur moet worden gezien als een soort langgerekt plein met plekjes om te zitten, om je heen te kijken en te wandelen.
De twee eilanden (waarvan een eventueel voor de ijsbaan) zijn te bereiken via bruggen over het water. De eilanden kunnen worden gebruikt door waterrecreanten met bijvoorbeeld een waterfiets, kano of kleine (zeil)bootjes.   

Scenario ‘Landschapsmeubel’

In dit scenario komt er een verlaging langs het water van het Wolderwijd over een lengte van ongeveer 450 meter, door middel van een zogenaamd landschapsmeubel. Zo kan jong en oud genieten van het water en het uitzicht. 

Mogelijkheden in beide scenario’s

In allebei de scenario’s is er plaats voor de ijsbaan. De traditionele ijsbaan, of een variant met een asfaltvloer, zodat er buiten het schaatsseizoen kan worden geskeelerd. Ook blijft er in allebei de plannen ruimte voor een evenemententerrein en is er rekening gehouden met een plek waar honden het water in kunnen- en mogen.  

Stille Wei
Stille Wei Harderwijk