Sparen voor de heb

Elf miljoen euro. Daar kun je heel veel scootmobiels, trapliften en douchekrukjes van kopen. Je kunt er een heel nest geleidehonden van op cursus sturen en dan houd je nog genoeg over om alle medewerkers van ThuiszorgInHolland te betalen. 

Door Petronella Polinder

Waar heb ik het over? Elf miljoen? Waar? Toen duidelijk werd dat de gemeente allerlei zorgtaken over moest nemen van het rijk, heeft de raad besloten de OZB-belasting te verhogen en het geld dat daarmee extra werd opgehaald, te reserveren voor het sociaal domein. Daar valt zowel de Wmo (zorg voor ouderen – minder validen), de participatiewet (hoe krijg- en houd je mensen aan het werk) en de Jeugdzorg onder. Harderwijk heeft inmiddels elf miljoen bij elkaar gespaard.

Geven we die uit aan de mensen voor wie we hebben gespaard? Nee, het blijft in de pot. En dat terwijl Graddy Sondern van de PvdA aangeeft dat sommige ouderen in Harderwijk zich niet gehoord voelen. Ze hebben het gevoel dat er op hen bezuinigd wordt. En dat snap ik niet. Hoe kunnen zij dat gevoel hebben, terwijl een derde van die elf miljoen aan hen uitgegeven mag worden? Sondern wilde graag een paar euro voor een onafhankelijk onderzoek naar de keukentafelgesprekken. Want daar ging het mis. Daar geven de ouderen aan wat ze denken nodig te hebben en daar bepalen onze professionals of ze er recht op hebben.

Dit alles kwam, tussen neus en lippen door, ter tafel tijdens een raadsvergadering over onder meer de Kadernota. Een avond waarop de meest riante bedragen me om de oren vlogen. Twee-en-een-halve-ton voor een nieuw clubhuis, drie-en-een-halve ton voor de twee scoutingverenigingen, 125.000 euro voor een prieeltje in het Plantagepark. Ik ben benieuwd hoe de raadsleden reageren als er tussen al die exorbitante bedragen ook staat ‘tweeduizend euro voor een scootmobiel’, ‘drieduizend euro voor een traplift’. Zouden ze dan net zo staan te trappelen het geld uit te geven? Ik hoop het.