Science Cafe met Prof. Marion Koopmans: De bestrijding van virale infecties

Prof. dr. Marion Koopmans is hoogleraar virologie aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, gespecialiseerd in virusziekten die van dieren kunnen overgaan naar mensen. Zij is lid van de Gezondheidsraad en adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tevens is zij lid van het Outbreak Management Team dat de regering adviseert over maatregelen die de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 moeten tegengaan

In 2018 ontving prof. Koopmans de Stevinpremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Ook ontving zij de Machiavelliprijs en de Irispenning, jaarlijkse prijzen op het gebied van (wetenschaps)communicatie en neemt zij nadrukkelijk deel aan het publieke debat over virologische vraagstukken.

Veel infectieziekten zoals corona, ebola en Q-koorts zijn overgesprongen van dieren op mensen. Het besef dat de gezondheid van mensen mede afhankelijk is van de gezondheid van dieren bestaat reeds lang. Prof. Koopmans is wetenschappelijk directeur van het Netherlands Centre for One Health waarin nationaal en internationaal onderzoek wordt gebundeld om het wereldwijde risico op infectieziekten op een duurzame manier aan te pakken. Dit risico wordt mede beïnvloed door het veranderende klimaat en het verlies aan biodiversiteit.

Prof. Koopmans verrichtte belangrijk onderzoek aan norovirussen, beruchte verwekkers van buikgriep en droeg bij aan de bestrijding van de ebola- en zika-uitbrake n. Vorig jaar werd in het Erasmus MC het Pandemic & Disaster Preparedness Center geopend om beter voorbereid te kunnen zijn op toekomstige virusuitbraken en rampen. Prof. Koopmans onderzoekt o.a. de genetische variatie in het DNA of RNA van virusvarianten om inzicht te krijgen in de wijze waarop virussen en virusvarianten evolueren en zich verspreiden onder mensen en dieren.
In haar lezing gaat prof. Koopmans in op de bestrijding van virusinfecties en op hetgeen de coronapandemie ons geleerd heeft.

Wanneer: 29 september 2022 - 19.30 tot 22.15 uur
Locatie: Theaterzaal van het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV), Stationsstraat 26, Harderwijk.
Muziek: Duo Heels&Sneakers
Presentatie: Jan Douwe Kroeske
Toegang: Volg de website (www.sciencecafeharderwijk.info) voor de meest up-to-date toegangsregels.