Schrijfmarathon Amnesty International: maandag 10 december

Wij weten in Nederland niet anders dan dat we vrij zijn, dat we van alles mogen zeggen, schrijven en doen zonder dat een regering daar wat aan doet. 

Die vrijheid is er in tal van landen in de wereld niet! Heel veel mensen worden gevangen gehouden, bedreigd of gedood omdat ze zich inzetten voor mensenrechten. En voor die mensen wil Amnesty International opkomen.

Via schrijfacties het hele jaar door, maar zeker via de nu al traditionele schrijfmarathon (nu ‘Write for Rights’ geheten).
 
Maandag 10 december kunt u van 10.00 tot 22.00 uur brieven schrijven voor de vrijlating van gevangenen overal in de wereld; of u kunt die gevangenen zelf een kaartje sturen. Dat kunt u weer doen in de Oude Synagoge aan de Kl. Marktstraat.

Dit jaar schrijven we voor 9 vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Vrouwen als Atema Daemi uit Iran, die zich verzet tegen de doodstraf in haar land en daarvoor 7 jaar gevangenisstraf kreeg. Of  Gulzar Duishenova, zelf vanwege een ongeluk gehandicapt, uit Kirgizië, die zich inzet om vrouwen met een handicap gelijkwaardigheid te geven in bv toegang tot de gezondheidszorg. Of …….
 
Het zou mooi zijn als u een uurtje van uw tijd kunt geven om mensen te helpen die soms jaren gevangen zitten, gemarteld worden of ……. (niet meer te helpen zijn omdat ze gedood zijn).
 
En ja … het helpt: De cijfers van 2017 liegen er niet om: zeven van de tien mensen voor wie we toen schreven, kennen vandaag een beter leven en meer respect voor hun mensenrechten. 
 
Maandag 10 december; Oude Synagoge, van 10.00 – 22.00 uur.