Schriftelijke vragen CDA en PvdA: verstrekken mondneusmaskers

Het CDA Harderwijk-Hierden en de PvdA Harderwijk-Hierden stelt het college van B&W vragen over mondneusmaskers.

Omdat mondneusmaskers op steeds meer plekken verplicht of dringend worden geadviseerd en hard gewerkt wordt door het Rijk dit op korte termijn wettelijk vast te leggen, is het belangrijk dat iedereen over een mondneusmasker kan beschikken.

Dat is in het belang van de volksgezondheid en het terugdringen van het aantal Covid 19 besmettingen maar ook in het belang van de individuele inwoner.

De fracties stellen de volgende vragen:
  • Is het college bereid om met spoed te onderzoeken of aan inwoner met een krappe portemonnee gratis mondneusmaskers kunnen worden verstrekt?
  • Om bij het onderzoek ook de vraag te betrekken of duurzame maskers, de zogenaamde wasbare stoffen mondneusmaskers, de voorkeur hebben boven de eenmalig te gebruiken mondneusmaskers, de zogenaamde wegwerpmaskers.
  • Indien het mogelijk is om aan inwoners met een krappe portemonnee mondneusmaskers te verstrekken, wil het college dan uitzoeken hoe de verstrekking zo efficiënt mogelijk kan plaatsvinden zowel vanuit bereik en het stimuleren van het dragen van mondneusmaskers betreft als vanuit kosten gezien.
  • Is financiering mogelijk vanuit het budget minimabeleid of zoals wordt voorgesteld door de FNV vanuit de bijzondere bijstand? Indien dit niet mogelijk is, is financiering wellicht mogelijk uit de post onvoorzien. 
Gezien de urgentie die er is op de mondkapjesplicht willen wij u vragen de antwoorden te geven voor de eerstvolgende raadsvergadering.
 
In afwachting van uw antwoord, namens de fractie CDA Harderwijk- Hierden en PvdA Harderwijk – Hierden.

Dennis Koning                                      Wilco Bos
Peter Sels