Schokdempers en veren voor uw Skoda en elk ander merk auto.

Als u met uw winkelwagentje vol boodschappen vanuit de winkel naar uw auto loopt over een beetje hobbelige stoep, dan stuitert het karretje alle kanten op. Dat zou bij uw auto ook gebeuren als er geen vering en demping onder zou zitten.

Bij een glad wegdek kunnen de schokdempers een autoleven lang meegaan, maar het blijft een slijtage onderdeel. 

De levensduur is wisselend omdat iedereen een ander rijgedrag heeft. Ook de bekende verkeersdrempels en een hobbelige weg zorgen ervoor dat de dempers sneller slijten en veren breken.Wij als Skoda specialist controleren niet alleen bij de Apk de veren en schokbrekers maar ook bij de zomer en winter bandenwissel en de onderhoudsbeurt.

De slijtage gaat heel geleidelijk en dat maakt het niet makkelijk om zelf te constateren dat de schokdemper werking minder wordt. Je raakt tenslotte gewend aan het gedrag van je auto!


Toch kun je wel iets doen om de schokbreker te controleren.

Druk hard op een hoek van de auto zodat deze  in- en uitveert.  Als de auto pas na verscheidene keren inveren tot rust komt, wijst dat op een defecte schokdemper. Een schokdemper kan gaan lekken. Hij verliest dan de olie die erin zit, waardoor de druk en dus de werking minder wordt. Ook dat kun je zelf controleren, in dat geval is het onderste deel van de schokdemper vochtig van de eruit lopende olie.

Wat doet de schokdemper?                                                                                                                                       

Een goed veersysteem moet zowel veerkracht als demping bezitten. Om dat te bereiken is elke auto uitgerust met veren en schokdempers. De vering onder je auto zorgt ervoor dat niet iedere hobbel in het wegdek rechtstreeks op de inzittenden wordt overgedragen. De schokdempers hebben als taak de bewegingen van de veren te dempen. Want zonder schokdempers blijft de auto deinen. Verder zorgen de schokdempers ervoor dat de wielen contact houden met het wegdek. En dat is weer heel belangrijk voor de wegligging en de bestuurbaarheid van de auto. Kortom voor de veiligheid. En wist u dat de remweg van uw auto met goed werkende schokdempers aanzienlijk korter is?

Waardoor slijt de schokdemper?                                                                                                                                 

Gedurende een auto leven beweegt een schokdemper ontelbaar vaak in en uit. De werking van de schokdemper gaat langzaam en vrijwel onmerkbaar verloren. Als de klepjes versleten zijn, zullen ze de vloeistofstroom minder afremmen. Bovendien slijt de afdichting van de zuiger langs de cilinderwand. In de wintermaanden kan er vocht in de schokdemper komen. En vocht kan bevriezen waardoor de schokdemper kapot vriest.

Het vervangen van schokdempers is een specialisten klus, waarvoor speciaal gereedschap (onder meer een veerspanner) nodig is. Wij als Skoda specialist hebben dezelfde gereedschappen als de Skoda dealer en zijn ook een BOVAG aangesloten garage.  Daarnaast zijn wij MONROE SAFETY EXPERT en hebben diverse trainingen gevolgd.

Aanwijzingen voor een versleten schokdemper:


 

Verliest u grip op de weg?

Dit is een gevolg van versleten schokbrekers en is één van de belangrijkste oorzaken van ongelukken op de weg. Laat ze controleren!

Wij kijken serieus naar het probleem en de oorzaak ervan en bespreken samen met u een zo  goedkoop mogelijke oplossing. Maar wel met A kwaliteit onderdelen. En met onze korting ’s pas krijgt u kortingen op diverse onderdelen.
 

Goede veren en schokbrekers zijn van levensbelang.

Autobedrijf Harderwijk - Hans van den Broek

Adresgegevens

Reaumurstraat 10-A
3846 BZ Harderwijk

Telefoon

T. 0341-430446

Openingstijden

Ma 8.00 - 17.00 uur
Di 8.00 - 17.00 uur
Wo 8.00 - 17.00 uur
Do 8.00 - 17.00 uur
Vr 8.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info